Főkép

Immár a hatodik alkalommal lapozhatjuk fel az ifjú félvámpír kalandjait, aki éppen egy földalatti folyóban fuldokolva hánykolódik, miközben igyekszik minél messzebb kerülni a sikertelen próbáktól és az ezzel együtt járó halálos ítélettől.

 

Igen, nem tévedés, Shan elbukta az Avatási Próbákat (amelyeket nem hivatalosan a Halál Próbáinak is neveznek). Egészen pontosan a három iszonyatosan nehéz feladat után szembekerül egy vadkannal, és itt nem csupán az ereje hagyja el, de a szerencse is elpártol mellőle.

(Bal)szerencséjére Harkat Mulds nem bírja tétlenül nézni pusztulását, és megmenti. Ezzel azonban csak rövid időre odázta el a végzetet – mert ilyen esetben a vesztesre halál vár, csak sokkal kegyetlenebb formában (miként azt az idevágó törvény előírja). Mielőtt azonban erre sor kerülhetne, egy fiatal vámpír (Kurda) menekülést kínál hősünknek, aki pillanatnyi gyengeségében él a lehetőséggel, és köszönés nélkül távozik. Azonban cseberből vederbe kerül, mivel pár folyosóval távolabb vérszipolyok várják őket. Shan előtt egy nagyszabású árulás lepleződik le, és sajnos nem sok választási lehetősége marad: vagy beáll közéjük, vagy meghal. Ő inkább egy harmadik utat választ, és beugrik egy jéghideg földalatti folyóba. Hosszas hánykolódás és szenvedés után, szinte csodával határos módon megmenekül, és a vízzel sodródva kijut a hegy mélyéből.

A szabadban aztán szerencséje újfent segítségére siet, amikor az idevezető úton megismert farkasokat vezeti segítségére (lásd ötödik kötet). Más talán ennyi viszontagság után örökre hátat fordítana a vámpíroknak, azonban Darren jól fejlett lelkiismerete miatt képtelen örökre maga mögött hagyni a Vámpírok Hegyét. Hiszen egyrészt ott vannak ismerősei, barátai, akiktől – az áruló Kurda unszolására – búcsú nélkül távozott, másrészt pedig muszáj figyelmeztetnie a gyanútlan vámpírokat, hogy a vérszipolyok megsemmisítő támadásra készülnek.


Ez a feladat legalább annyira nehéznek ígérkezik, mint kijutni a hegyből. Hiszen nagy valószínűséggel azonnal végeznek vele, mihelyst felbukkan a közös termekben. De Shan eddig is az eszéről volt híres, így újfent nekiáll kigondolni valamit.

 

Kapcsolódó írás: Darren Shan interjú