Főkép

Az Óbirodalom több ezer éven át szilárdan biztosította az ember uralmát a lakott bolygókon. Azonban egyre több gondolkodó gépet kezdek el használni, melynek eredményeképpen lassan már gondolkodni is elfelejtettek. Ekkor lépett színre Tlalok és maroknyi követője, akik szónoklataikkal próbálták rávenni az embereket tunyaságuk leküzdésére. Mivel békés eszközeik nem jártak sikerrel, úgy döntöttek, átveszik a hatalmat az emberiség felett. Kimekekké alakították át magukat, ősi görög és római neveket vettek fel és Titánoknak hivatták magukat. A gondolkodó gépek segítségével egyszerűen leigázták az emberlakta bolygók nagy részét. Pár bolygó azonban összefogott, és létrehozták a Nemesek Szövetségét, mely az ember szabadságát hirdetve sikeresen szembeszállt a zsarnok Titánokkal és robotokkal. Sikerült megőrizni függetlenségüket, azonban a Titánok hatalmát nem tudták megtörni, inkább csak védekezésre futotta erejükből.

A legigázott világokban kitört az Első Hrethgir (a Titánok így nevezték a leigázott embereket) Lázadás, melyet levertek ugyan a kimekek, de rettegéssel töltötte el őket a gondolat, hogy a rabszolgáik felülkerekedhetnek rajtuk. Ezért egy Xerxész nevű Titán teljes egészében a gondolkodó gépekre bízta bolygója irányítását. Ezzel a Titánok kinyitották Pandora szelencéjét. A teljes önállóságot kapott, végletekig agresszív számítógép-hálózat Omnius néven átvette Xerxésztől az irányítást, majd nemsokára az összes Titánok uralta bolygóra ugyanez a sors várt. A Titánok elbuktak és a gondolkodó gépek szolgáivá váltak. Létrejött az Összehangolt Világok birodalma.

1000 évvel később…
Xavier Harkonnen – a Salusai Milícia ifjú altisztje – kénytelen átvenni a parancsnokságot a hadsereg felett, mikor a Salusa Secundus-t támadó robotflotta végez az emberek vezérkarával. Sikeres, ám annál több áldozattal járó stratégiájának és a Hotzman-pajzsoknak köszönhetően sikerül megmentenie a Szövetség legfontosabb bolygóját és megfutamítani a gépeket.


Ezzel a sikerével sikerül feljebb lépnie a ranglétra legfelső fokaira, valamint elnyernie Serena Butler képviselő (a Salusa Secundus kormányzójának lánya) kezét. Az örömbe azonban üröm vegyül, hiszen éppen a fiatalok kézfogóján érkezik meg a szörnyű hír, hogy a robotok lerohanták és elfoglalták a Giedi Prime-ot. Hosszas és meddő vita kezdődik a Parlamentben, hogy megpróbálják visszafoglalni a bolygót vagy hagyják veszni. Serena az azonnali segítségnyújtás híve, de javaslatait leszavazzák. Úgy dönt, hogy egy kis csapattal a Giedi Prime-ra indul, és egy titkos akció keretében megpróbálják bekapcsolni a bolygó tartalék pajzsait. Arra számít, hogy mikor kiderül hová is tűnt valójában, a Szövetség nem fog késlekedni és megindítja a támadást a planéta felszabadításáért.

Ezen a főszálon indul és kezd kibontakozásba a szerzőpáros története, mely a gondolkodó gépek ellen kitörő Butleri dzsihadban teljesedik ki. E mellett tanúi lehetünk, hogyan indul meg az Arrakis-ra letelepedett buddiszlám hívek fremenné válása. Hogyan lesz a Fűszer a galaxis működését meghatározó árucikké. Hogyan jönnek létre a Bene Gesserit-ek, a Suk orvosok, a mentátok, és hogyan keveredik a szálak közé egy Atreides (Frank Herbert Dűne című regényének főszereplői).

Azt hiszem Herbert örökösei, ha nem is tökéleteset, de rendkívülit alkottak, mikor úgy gondolták, hogy visszarepítenek minket az időben. Bátor cselekedet volt ez részükről, hiszen nem egy hasonló esetben sajnos azt tapasztalhattuk, hogy az eredeti művek kiegészítése – az eredeti szerző híján – kudarcra ítéltetett. A cselekmény pergő, jól megkonstruált, fordulatos, azt is mondhatnánk „Herbert”-i. Igaz vannak kisebb megtorpanások vagy hollywood-i filmekbe illő nagyszabású, hatásvadász jelenetek, de egyáltalán nem ezeken van a hangsúly.