Főkép

Régen a gyűjtő, ha újabb kristályokkal vagy ásványokkal kívánta gyarapítani gyűjteményét, fogta magát, és személyesen indult a hegyekbe. Ma, amikor számos bolt kínál ásványokat, már sokkal könnyebb a helyzet. Elég betévedni egy bevásárlóközpontba, s csekély gyalogolás után, már válogathatunk is a különféle drágaságok között.

Ami azonban az egyik oldalon nyereség (a könnyű hozzáférhetőség), más szempontból nem jár együtt az ásványgyűjtéshez szükséges ismeretek elsajátításával. Amire még akkor is szükség van, ha csupán a születésnapunk alapján keressük számunkra megfelelőt. Mert minden állatöv legalább hatféle, nekünk illő ásványt ajánl. „De ahogyan az élénk színű festékeket össze-vissza keverve piszkosszürke színt kapunk, ugyanúgy, ha meggondolatlanul a legkülönfélébb drágakövekkel ékítjük magunkat, azt kockáztatjuk, hogy szervezetünket kellemetlen hatásoknak tesszük ki.” Ezt pedig, valljuk be, jobb elkerülni. Bár ebből a szempontból nem ad mindenkire érvényes útmutatást az album, azért bőséges információval ajándékozza meg a figyelmes olvasót.

Az album nagyobbik részét azonban mégsem ez, hanem egy kiadós tárlat foglalja el, amely során gyémánttól kezdve az aranyig, getchellittől a zoisitig az ásványvilág színpompás példányait csodálhatjuk meg. A látottak alapján időnként nehéz eldönteni, a természet szabta formára a kristályokat, vagy esetleg az ember keze is benne van a végeredményben.

 

Ha erre a kérdésre nem is, de magyarázatot kapunk a macska és egyéb szemek kialakulására, az irizálásra, a csillaghatásra, a fényszórásra, stb. is. Csodálkozhatunk a 380 tonnás berillkristályon, vagy eltöprenghetünk a 9 tonnás hegyikristály létén. Vajon miféle erők és körülmények játszottak közre létrejöttükben? A válaszért szerencsére nem kell tudományos lexikont fellapozni, elegendő az album elején található rövid „tudományos” bevezetést elolvasni, amely többek között ezzel a kérdéssel is foglalkozik.

Gazdag képanyag és jól megírt szöveg jellemzi az albumot, amely kiválóan alkalmas a gyűjtőszenvedély felkeltésére, vagy a fiók alján található tigrisszem, vagy egyéb, ott rejtegetett ásvány előbányászására. Mivel egy orosz eredeti fordításáról van szó, ne csodálkozzunk a nagyszámú idevonatkozó földrajzi és egyéb utaláson. Ezt ellensúlyozandó befejezésként kapunk egy rövid, de átfogó tájékoztatást a jelentősebb hazai ásvány- és kőzetgyűjteményekről (pontos címmel együtt).