Főkép

Kövessük az ókori hajósokat, és hagyjuk magunk mögött a jól ismert, emberek által lakott földeket, arcunkat fordítsuk a végtelen óceánok, s a bennük rejtező aprócska szigetek felé. Különös módon bolygónk felszínének nagyobb hányadát beborító vizek egy kötetben szoronganak, de mélyük továbbra is rejtve marad szemünk elől. A modern technikának köszönhetően azonban ez ma már nem akadály, részletes térképekkel rendelkezünk az óceánok és tengerek fenekéről. Részben ennek köszönhető, hogy Alfred Wegener elméletét – amelyet a huszadik század elején ismertetett, s amelyet sokáig kinevettek – ma már bizonyítottnak vehetjük. A kontinensek mozgása ma már tudományos tény, sőt már az egymástól való távolodás és közeledés nagyságát is képesek vagyunk megmérni.


A kötetben a föld nagy óceánjait és tengereit ismerhetjük meg, valamint azokat a szigeteket, amelyek ilyen-olyan megfontolásból nem tartoznak egyetlen földrészhez sem. Idegenvezetőnk (Dr. Galácz András, az Eötvös Loránd Tudományegyetem paleontológus professzora) a sorozat előző köteteiben már megszokott színvonalon járja be velünk a végtelen óceáni térségeket, vagy azok tengereit, nagyobb öbleit.


Felfedezők keverednek őshonos állat és növényfajokkal, miközben magyarázatot kapunk a nagyobb áramlások következményeire, vagy a passzátszelek ciklikus irányváltásainak miértjére. A szöveget számtalan színes kép egészíti ki, amelyeken nem csupán a változatos partok bámulhatók meg, hanem megannyi élőlény, s no persze időnként felbukkannak az emberi települések is.

Azért, hogy ne kapjunk tengeri betegséget, két jókora földdarabot is bejárunk (Grönland szigetét és a déli kontinens, az Antarktiszt), levezetésként pedig a mellékelt CD-ROM filmjeiben gyönyörködhet minden, számítógéppel rendelkező olvasó.


A sorozat kötetei nem hiányozhatnak egyetlen könyvtár, és természetesen egyetlen, bolygónk természeti szépségei iránt érdeklődő olvasó gyűjteményéből sem.