Főkép

Az ötödik Harry Potter kötet megjelenésének alkalmából december ötödikén sajtótájékoztatót tartott a sorozat magyar kiadója, az Animus.


Utoljára három évvel ezelőtt történt hasonló esemény, ezért aztán meglehetős kíváncsisággal igyekeztem a helyszínre. Az biztos, hogy az immáron tizenöt éves siheder érettebbé vált, hiszen a pesti könyváruházból átköltözött egy tetszetős budai villába (van ízlése, az biztos). Ráadásul számos követőt is toborzott maga köré, akik fekete varázslóköpenyben várták a hozzám hasonló muglikat. (Próbáltam elcsenni tőlük egy varázssöprűt, de esélyem sem volt velük szemben). Elkeseredésemben lehajtottam egy pohárral Harry kedvenc üdítőjéből, majd a lassan gyülekező érdeklődőkkel együtt helyet foglaltam a választási hangulatot árasztó nagyteremben (a falakat Pottert ábrázoló plakátok és festmények takarták).

Az sajnos hamar kiderült, hogy Harry akadályoztatás miatt ezúttal sem tudott megjelenni, sőt, ánglius íródeáknője sem bukkant fel, ám képviseletükben Balázs István és Gábor Anikó (a kiadó vezetői) tájékoztatták az egybegyűlteket a fontosabb tudnivalókról. Az ötödik kötet minden eddiginél terjedelmesebbre sikeredett, a maga 752 oldalával nem csupán az olvasó fantáziáját mozgatja meg, hanem vélhetően a bicepszizmokat is megerősíti. A fordítás minőségére garancia az elkövető (Tóth Tamás Boldizsár) és a lektorok személye, akik között szakmabeli és rajongó egyaránt szerepel. Az elhangzottak alapján a történet hangulata a régi, s úgy tűnik jót tett a szerzőnek a három év, és a határidő hiánya.

Egy rövid részlet meghallgatása után pedig igazi ritkaságot láthattunk. Az Alföldi Nyomda kollektívája ugyanis elkészítette az eddig megjelent öt kötet díszkiadását, valódi bőrkötésben, egyetlen példányban. A kiadó az egyik internetes honlapon keresztül árverésen hirdeti meg a kincset, a befolyt összeget pedig jótékony célra ajánlják fel.

Könyvborító:
Mary GrandPré (c) Warner Bros, a Division of Time Warner Entertainment Company L.P.