Főkép

Az orosz államiság Európa többi részéhez viszonyítva viszonylag későn, az időszámítás utáni nyolcszázas években kezdődött, mégpedig számottevő viking segédlettel. A Kijevi Rusz első uralkodói ugyanis északról érkezett kereskedők voltak, akik vezető szerepük ellenére alig hagytak maguk után nyomot a szláv törzsek szokásaiban, és pár nemzedék alatt beolvadtak azokba.

A kereszténység felvételével az utolsó akadály is elhárult az orosz állam megerősödésének útjából. Aztán jöttek a tatárok, és 240 évig saját elképzelésük szerint fosztogattak. Gyengülésükkel párhuzamosan történt a Moszkvai Nagyfejedelemség megerősödése, majd jöttek a cárok és a kommunizmus.

Érdekességként - és persze a pontosság kedvéért - a Szovjetunió felbomlása után kialakult államok rövid bemutatásával zárul a kötet. A méretekre jellemző, hogy az így „megfogyatkozott” Oroszországot illeti meg a világ legnagyobb országa cím, hiszen bolygónk területének mintegy 10 százalékát foglalja el.

A sorozat színvonalához méltóan igényes kivitelű és tartalmú albumot vehetünk kézbe, amelyben főként a történelmi eseményeken van a hangsúly, ezért a kultúra és a földrajz némileg háttérbe szorul. A tárgyilagos hangvételnek köszönhetően átfogó képet kapunk egy nagyhatalom felemelkedéséről és hanyatlásáról - egészen napjainkig.