Főkép

Immár tizennégy éve, hogy Darren Shan maga mögött hagyta a család melegét és az emberek világát. Egy meggondolatlan lopás következtében az éjszaka teremtményei közé került, hogy mesterét követve különös lényeket lásson, ősi titkokat ismerjen meg. Immár hat éve annak, hogy új klánja érdemeit elismerendő – bár ilyesmire az elmúlt pár évszázadban nem volt példa, hiszen a fiú még csak félvámpír, vagyis nem esett át az utolsó átalakuláson – a létező legnagyobb megtiszteltetéssel jutalmazta: Vámpír Herceg lett.

Immár hat éve annak, hogy hősünk herceg, és pontosan ennyi ideje tart a Sebhelyesek háborúja, ahogyan a vámpírok és a vérszipolyok nevezik a kölcsönös ellenségeskedést. A név magyarázata egyszerű: amikor egy vámpírt vagy vérszipolyt megvéreznek, a vércsere az újbegyeknél történik, aminek nyoma sebhelyként mindörökre megmarad. Szóval már hat éve tart a harc, egyelőre különösebb eredmény nélkül. Aztán egy nap újra felbukkan Mr. Des Tiny, hogy korábbi jóslatait némileg megváltoztatva felbolydítsa a vámpírokat. Eddigi próféciái szerint a Vámpírok veszíteni fognak ellenségeikkel szemben, tehát pusztulás vár rájuk. Most azt hozza a tudomásukra, hogy előkerült a jövendölésekben szereplő Vérszipolyok Ura, aki győzelemre vezeti az ellenséget.


Hacsak… néhány vámpír útnak nem indul, hogy még mielőtt a tragédia bekövetkezne, végezzenek a vezérrel. A jóslat nem csupán megemlíti hősünket és mesterét, mint a feladatra kiválasztottakat, hanem felsorol néhány kikötést a vadászattal kapcsolatban. Érthető módon az érintettek nem lelkesednek túlzottan az ötletért, főként, mert tisztában vannak a jós személyének (és főként céljainak) kétes mibenlétével.

Ám egy hagyománytisztelő vámpírnak nem sok lehetősége van, ha a klánja iránti kötelességéről van szó, így mester és tanítvány (plusz a Mr. Tiny által a halálból visszahozott Harkat Mulds) elindulnak, hogy a helyes irányba tereljék a jövőt.

A Harry Potter által gerjesztett érdeklődés néhány olyan színvonalas ifjúsági fantasy vagy sci-fi sorozatot (például a szóban forgó Vámpír könyvek sorozat, vagy a Varázskör sorozat, Philip Pullman Sötét anyag trilógiája, William Nicholson Aramatnh titka trilógiája, Madeleine L’Engle-től az Időcsavar és a Szélvarázs) is eljutatott hozzánk, amelyeket kár lett volna kihagyni.