Főkép

Tristan Garcia: Browser zsinórjai

A világűr felfedezésének utolsó lépésével sikerült elérni az Univerzum határát, így az emberiség legnagyobb álma, a halhatatlanság megvalósulni látszik. Browser űrhajós a kozmosz peremén egy nyílásra bukkan, melyet saját testével zár el, s ezzel a hőstettével megállítja a kozmikus tágulást, kimerevíti a téridőt. Mielőtt azonban végleg eltűnne, egy titokzatos szerkezetet halász elő a résből, és evilági utolsó cselekedeteként visszaküldi űrhajójával, a Kígyóval. Csakhogy a Kígyó nem a tudást, hanem az Örökkévalóságot hozza el az emberiségnek: a műszerből kinyerhető személyi konzol zsinórjaival ki-ki újrahuzalozhatja saját valóságát. A halhatatlanság azonban nem mindenkit szórakoztat. Néhányan magányosan, mások pedig csoportokba szerveződve lázadnak fel Browser öröksége ellen, hogy visszahódítsák a halált. A Ray Bradbury műveire emlékeztető nagy ívű történetben egy civilizációs kalandról, a történelem újraindításáról olvashatunk.

Oldalszám: 312

Ár: 2800 Ft

 

Jens Johler: A világ hangolása - Bach ifjúsága

Johann Sebastian Bach 1700-ban, tizenötödik születésnapján önállósága kezdetét ünnepli. Családjától elszakadva ösztöndíjasként indul világot látni. Már ekkor az foglalkoztatja, hogy vajon az orgonát, egy ilyen isteni hangszert miért nem lehet úgy hangolni, hogy minden hangnemben lehessen játszani rajta? Talán a teremtett világ tökéletlen? Szerencséje és kitartása révén megismerkedik Andreas Werckmeisterrel, a hangolás elméletének mesterével, aki megtalálja az alkalmas hangolási technikát.

A tökéletességnek azonban ára van! A nagy fazonírozás korában az ember szabályozta a folyókat, formára nyírta a bokrokat, megtervezte a nagyvárosokat, kivilágította az éjszakákat, s most, hogy az egész teremtett tárgyi világot a saját igényeihez igazította, magával a zenével is ezt fogja művelni? Mikor Bach a jóltemperált hangszeren játszik, egyszer csak nyugtalanító kétsége támad: jóllehet a mű hibátlan összhangot nyújt, de mesterkéltsége folytán eszményien profán is.

Oldalszám: 364

Ár: 3200 Ft

 

Peter Sloterdijk: Harag és idő

Peter Sloterdijk gondolkodása és írásos munkája összetéveszthetetlen ismertetőjegyének tekinthető, hogy még a legaktuálisabb kérdéseket is azok távolba nyúló történetébe ágyazza. A szerző így jut el a jelenkori "emberi állapot" újrameghatározásaiig, amelyet egy eleddig ismeretlen nézőpontból világít meg, illetőleg amely váratlan - vagy előre nem sejtett - összefüggések feltárásához segíti őt hozzá. Sloterdijk új könyve a harag témakörével foglalkozik, amelynek következményei a harcban, az erőszakban és az agresszióban csapódnak le. Az európai hagyomány kezdetének tekinthető, az Iliász elején olvasható mondat a "harag" szóval kezdődik. Ebben a szövegben a harag baljós erőként jelenik meg, ám mégis nagyrabecsülés övezi, mivel hősöket hív életre. Vajon hogy történhetett, hogy nem sokkal ezután a görög poliszban csak igen szűk korlátok között lehetett létjogosultsága? S mi magyarázza, hogy a későbbi kulturális tradíciók keretei között kibontakozhatott "a harag szentsége", s ezzel együtt az igazságosság első fogalma? Továbbá: hogy képzelhetjük el a harag kommunista világbankját? És mi vezetett odáig, hogy az igazságosságot mint alapértéket szem előtt tartó társadalmak minden lehetséges összefüggésből száműzték a haragot? S vajon mit mondhatunk annak visszatértéről a 21. század kezdetén? Peter Sloterdijk erre a következő választ körvonalazza: „Nagyszabású politika csak egyensúlyozó gyakorlatok módjára valósítható meg. Az egyensúlyozás azt jelenti, hogy nem térünk ki egyetlen szükségszerű harc elől sem, miközben egyetlen fölöslegeset sem provokálunk ki. Továbbá azt is, hogy nem adjuk fel a versenyfutást az entrópikus folyamatokkal, mindenekelőtt a környezetrombolással és a demoralizálódással.”

Oldalszám: 391

Ár: 3500 Ft

 

Diederik Jekel: Szabotázs a hátizsákban

Ez a könyv kérdésekre épül: tizenegy kérdés, amelyekre mindig egy egész történettel felel a szerző. Kiderül például, miért gabalyodik össze folyton a fülhallgatózsinór, vagy hogy honnét származnak a kövek. A könyv végére azonban nemcsak ezekre a kérdésekre kap választ az olvasó, hanem arról is fogalmat alkothat, hogyan dolgozik a fizika. Olyan elképzelések bukkannak majd fel, mint az időutazás, az univerzum építőkövei, a csillagok működése, a fekete lyukak, az ősrobbanás, a láthatatlanság, a lebegő gördeszkák, a gőzgépek, a hőmérséklet, az elektromosság – és sok minden más is. Mindegyik valamilyen hétköznapi kérdés kapcsán, elsősorban a laikus olvasókat megszólítva. Kis kérdések és nagy válaszok – történetek képletek helyett.

Oldalszám: 236

Ár: 2900 Ft

 

 

 

Katona Júlia: Griffek kincse

Színezni művészet!

A kreatív felnőtt színező 50 illusztráció segítségével mutatja be a Kárpát-medence jellegzetes motívumait, melyek a nagyszentmiklósi aranykincs elemeiről és nomád viseleti tárgyakról származnak. A motívumgyűjtemény egyúttal kiváló betekintést enged a korszak szimbolikus hitvilágába; valóságos állatalakok, pl. kecske, sas, szarvas mellett mondabeli fantázialények: griff, szárnyas oroszlán, valamint az eget és a földet összekapcsoló életfa motívuma is feltűnik.

Merülj el az ősi minták varázslatos világában, keltsd életre kedvenc színeiddel,  tudd meg róluk a legfontosabb információkat! A perforáció mellett kivághatod és be is keretezheted az általad létrehozott egyedi képeket. Nemcsak jó szórakozás, ajándéknak is kiváló!

Oldalszám: 104

Ár: 2600 Ft

 

Anne Lise Marstrand-Jørgensen: Hildegard I.

A középkorról alkotott elképzeléseink kevés írott emléken alapulnak, így a hajdani apátnő, Hildegard von Bingen jelentős kordokumentumot hagyott ránk a 11–12. századi nő sorsáról, kitörési lehetőségeiről. Hildegard tehetsége csak másodlagosan jelenhetett meg a művészetben és tudományban, elsődlegesen a hit inspirálta víziókban manifesztálódott.

A fiatal dán írónő filmszerűen láttatja velünk a középkori környezetet, és drámai hatással számol be Hildegard különleges életútjáról, vízióiról, illetve a férfiak által uralt egyházba való beilleszkedésről. S hogy vajon Isten avagy a sátán inspirálja látnoki képességét, az a történet 2016 őszére várható folytatásában fog az olvasó elé tárulni.

Oldalszám: 431

Ár: 3500 Ft

 

 

 

Cecilie Enger: Anyám ajándékai

Ez a regény egy norvég középosztálybeli család története a századfordulótól napjainkig: Cecilie Enger családjáé. Szerető közelségben, mégis ironikus távolságtartással mutatja be őket.

Az édesanyán elhatalmasodott az Alzheimer-kór, ezért a család felszámolja a családi otthont. Egy gondosan összekészített papírköteg kerül elő közben – anya karácsonyi ajándéklistái, melyekből kibontakozik a családi saga. Pontosan részletezi bennük, hogy mit vásárolt, mit készített, kinek mit adott és kitől mit kapott a család, ily módon lesznek a listák a szülők, testvérek, nagynénik közötti családi saga vezérfonalává. A listákat követve megismerjük anya útját, szeretett személyiségének drámai felmorzsolódását a betegség évei alatt, a bánatot és keserűséget, melyet mindennek a feldolgozása hozott magával, hogy végül ez a nagyon személyes regény megszülethessen.

Nemcsak letehetetlen olvasmány, hanem – mivel a szerző újságíró – jól megírt társadalmi és politikai mikrotörténelem Norvégiáról, s egyben kivételes antropológiai vizsgálódás is az ajándékozás mibenlétéről.

Oldalszám: 240

 

Éric Hazan: Párizs felfedezése

Kultúrtörténeti útikalauz

„Nincsenek elveszett léptek…”

Így kezdődik a Párizs történelmébe és történetébe bevezető, ínyenceknek szóló útikalauz. Első lépésben például azt mutatja be, hogy a többi nagyváros amőbaszerű terjeszkedésével szemben Párizs mindig újabb és újabb koncepciók szerint szervezte koncentrikus körökbe önmagát. Akár egy hagyma rétegei: felfejthető, és így korszakolható. Haussmann báró („Napóleon buldózere”) pedig kíméletlenül felszántotta a várost, hogy kialakítsa bulvárjait – az anekdota szerint azt is figyelembe vette, hogyan juthat el a leggyorsabban a szeretőjéhez.

A könyv első része negyedről negyedre haladva részletgazdag élőképet ad a város utcáiról és tereiről, remek kalandokat tartogatva azoknak, akik ismerik Párizst, és azoknak, akik kerülik a turistatömegeket. A második rész a forradalmak Párizsát mutatja be, mintegy barikádtérképet adva kezünkbe, amellyel a nagy francia forradalomtól az 1968-as lázadásokig nyomon követhetjük az események helyszíneit. A harmadik rész egy jól ismert párizsi típus, a „kószálók” által leírt várost mutatja be, Rousseau, Balzac és Baudelaire városát, hiszen a „séta tengődes csupán; a csatangolás: élet.” De Párizsról szóló könyv művészek nélkül nem lehetséges! Így még Manet, Degas, valamint a századforduló fotósai – mondjuk André Kertész – Párizsából is ízelítőt kapunk. A kötet zárlatát pedig Laplace inspirálja.

Oldalszám: 468

Ár: 4800 Ft

 

Veres Bálint: Hangszövedékek

Fejezetek a magyar zeneszerzés közelmúltjából

A kötetben összegyűjtött írások 20–21. századi magyar zeneszerzők munkásságát elemzik és értelmezik. Sosem kimerítő módon, és nem az empirikus-filologikus zenetudomány bázisán, hanem a befogadásesztétika perspektívájából. Ez utóbbi tekintetében az itt szereplő komponisták munkáinak egyik legszembetűnőbb közös vonása a modern zene bizonytalan kommunikatív hatékonyságának, kevésbé finoman fogalmazva ezoterikusságának problematizálása. Zeneműveik érzéki reflexiók arról a kulturális állapotról, amit a hermeneutikai filozófia szóhasználatával nyelvfeledtségnek hívhatunk, s ami – különös módon – az érzéki reflexió révén élénk és intenzív nyelvvé alakulhat vissza.

Oldalszám: 224

Ár: 2800 Ft

 

 

 

 

Patkós András: Az elbűvölt fizikus

Válogatott írások

Boldog emberek vagytok! – így kiáltott fel Hankiss Elemér 2014 januárjában, amikor kérdésére „Nem veszett-e el az emberi lét értelme azzal, hogy a modern fizika a mikrovilágtól az Univerzum határáig terjedő tartományban egy nevetségesen kicsiny térbeli és rövid időbeli létezésre korlátozza?”, mosolyogva ráztam fejem. Inkább elbűvöl az emberi értelem, amely világunk sokféleségét egységes fizikai gyökerekhez vezeti vissza. Remélem, hogy válogatott írásaim kellő türelemmel és elszántsággal felvértezett olvasóját is lenyűgözi ez a varázslatos hatékonyság. Élvezi majd a kortárs világirodalom azon közkedvelt szerzőinek gondolatait, akiknek a modern fizika mélyen emberi üzeneteket sugall. Türelemmel elfogadja, hogy túllépve szaktudományom varázskörén, a kutatás értelméről, a tanárok megbecsüléséről vagy a magyar egyetemek jövőjéről is elgondolkodtam, a fizikus racionalitásával tartva féken az állampolgár szenvedélyét.

Oldalszám: 265

Ár: 3500 Ft

 

A kínai alkotmány

Kína hagyományos jogi kultúrája jelentősen eltér a nyugatitól, ugyanakkor a 20. században komoly erőfeszítések történtek arra, hogy a kínai jogot – a kínai sajátosságokat figyelembe véve – modernizálják, s közelítsék a nyugati jogrendszerekhez. Ezen erőfeszítések egyik célja az volt, hogy Kína alkotmányos állammá váljék. Az alkotmányos berendezkedés kiépítése több mint száz éve tart, s a folyamat a mai napig zajlik. A „reform és nyitás” politikájának 1978-as meghirdetése után végképp egyértelművé vált, hogy kiszámítható, modern jogrendszer nélkül nem lehet a gazdaságot modernizálni, Kínát sikeressé tenni. Ehhez pedig szükség van egy korszerű alkotmányra, illetve az alkotmányos szabályok betartására és betartatására. A hagyományok és a politikai rendszer jellegzetességei azonban azt eredményezik, hogy Kínában az alkotmányosságot is másképp értelmezik, mint ahogy az a nyugati világban megszokott.

Magyarországon a világ legnépesebb államának jogrendszere szinte teljesen ismeretlen, noha Kína növekvő globális befolyása elengedhetetlenné teszi, hogy az ország működését meghatározó legfontosabb alapelveket és normákat megismerhessük. A jelen kötet – az első magyar nyelvű munka, amely a kínai alkotmánnyal foglalkozik – arra vállalkozik, hogy az olvasókat megismertesse a kínai alkotmány és alkotmányosság történetével, fejlődésével, sajátosságaival, egyes problémás kérdéseivel. A sinológusok és jogászok által írt tanulmányok mellett a kötet tartalmazza a Kínai Népköztársaság jelenleg hatályos alkotmányának hiteles fordítását is, így elsőként teszi elérhetőé magyarul a legfontosabb kínai törvény szövegét. A könyvet nemcsak jogászok forgathatják haszonnal, hanem azok is, akik a modern kínai történelem, politika, társadalom iránt érdeklődnek, hiszen az alkotmányos fejlődés mindig követi azokat a változásokat, amelyek az adott országban végbemennek. S manapság a Kínában végbemenő változásoknál aligha vannak fontosabbak a világon.

Oldalszám: 220

Ár: 2900 Ft

 

Forrás: Typotex Kiadó