Főkép

Zilahy Lajos: Szépapám szerelme

ARANYRÖG KÖNYVTÁR sorozat 33. kötet

A „Szépapám szerelme” című regény különlegesen ízes, karakteres, egységes és szép írás az 1700-as évek végén élt huszár ős nősüléséről. A mű finom lírája, ironikus humora magával ragadja az ol­vasót, és észrevétlenül repíti vissza abba az időbe, amikor az udvarlás, a párbajozás, a háborúzás úri szórakozás és élet-halál küzdelem volt egyszerre, amikor császári tiszt és szegénylegény egy személyben lehetett a dorbézolásairól híres, nagy természetű, jó kiállású huszár ősatya. A korabeli udvarlá­si és levelezési szokások megismerésén túl a hadi gyülekezés, csa­tára indulás és hadakozás leírását is megtaláljuk a könyvben, hiszen a reménytelenül szerelmes ős részt vesz József császár 1788-as csúfos hadjáratában, ahol az ön­magától megijedő császári haderő hanyatt-homlok megfutamodik. Az ősatya megsérül, ami két hó­nap jól fizetett szabadságot jelent számára, és az addigra árván maradt Teréz kezének elnyerését... A kötet „Családi levelesláda” című második része családtörténeti dokumentumtár, kiegészítve az író visszaemlékezéseivel.

120 oldal

2500 Ft

 

Turcsány Péter: Tusa az életért

„Most kötetbe helyezett verseim gyűjteményét 2011. 11. 24-én kezdtem meg, nyitó gondolataim között olvashatjuk: Vannak emberek, kiknek lételemükké lett művészetük, nem érdem ez, hanem tetteik körbe veszik őket, mint folyam árja! Kötetem lezárásának lassuló idején pedig ezt jegyeztem fel: Sokan a szellem kalandorai, én inkább a tapasztalat kalandjáról szólok. Talán épp e két mondat között kifeszített szellemi egyenesen léteznek egymáshoz kapcsolt verseim, szavaim, gondolataim.” - írja új kötetéről a költő. Turcsány Péter az „Otthon a fényben” emberi elrendeltségét visszhangozza − a lélek és egy tusázó életszakasz megtépázottsága és megrendülései után − a kötet utolsó, A visszatérés derűje című ciklusában is.

220 oldal

2500 Ft

 

 

Füzesi Magda: Kapunyitogató

Mesepolc sorozat 5.

Füzesi Magda minden versében ott bujkál a homo ludens, a játszó ember, aki tudását játékkal adja át a gyermek lelkének, fantáziájára bízva a tündéri megértés munkáját: „S hová viszik a Napot? / - Csodálom, hogy nem tudod! / Elviszik a napkórházba, / Ott sürög már minden bába, / ki szakmáját becsüli: Óév néni az Újévet / pontban éjfélkor szüli!” (Napkórházban). A Kapunyitogató mind a négy évszak élményébe beavatja a gyermekeket, miként a kötet felosztása is sugallja.

48 oldal

2400 Ft

 

Fecske Csaba: Kelekótya király

Mesepolc sorozat 6.

A kötet főként állatokról szóló vidám meséket tartalmaz.

Időrendben A szú és a moly, valamint A csacsi szamár című mesék születtek meg először, ezek gyermek olvasók között elért sikerén felbuzdulva kezdett a költő a többi mese írásába.

Fecske Csaba életigenlő természete átüt a versek mesevilágán, a könyv darabjai derűsek, humorosak és könnyen érthetők. Minden versmese vagy mesevers megjelent már gyermeklapokban vagy napi- és hetilapok gyermekrovataiban, lesznek gyermekek, akik már a megismert meséket fogják újra olvasni kisebb testvéreiknek!

48 oldal

2400 Ft

 

Komáromi János: Pataki diákok

Kráter Ifjúsági Könyvek 4.

Pataki diákok című könyv nem csak a „magyar művelődés református fellegvárának” állít emléket, hanem a szerző saját, nélkülözésekkel teli gyermekkorát is beleötvözte, Barla Jóska ő maga. Első nyomtatásban megjelent írása is Sárospatakhoz kötődik, gimnazista korában írta a Gyalog az Alföldön c. útirajzát, amellyel elnyerte a Magyar Turista Egyesület első díját.

Jelen kötete Sárospatak örök deákságának regénye. Boldog a kiadó, amely újra kiadja és boldog az olvasó, ki élvezi a sokáig elfeledtetésre ítélt felvidéki származású író magával ragadó és egyetemesen magyar írásművészetét.

144 oldal

2250 Ft

 

 

 

 

Lisztóczky László: Álmok a romokon

Tanulmánykötet a két világháború közötti magyar irodalomról - Teleszkóp sorozat 28.

A Szervátiusz Jenő-díjas irodalomtörténész életművét gyűrűbe foglaló tanulmánykötet a két világháború közti irodalmunk szükséges újra föltárásáról nyújt impozáns és tanítási-oktatási kultúránkban is hiánypótló betekintést.

Lisztóczky László a Nyugat előtti és Nyugat melletti szerzők jelentőségét méltatja főként, elemző figyelmét az elszakított nemzetrészek külön (is) fejlődő irodalmára vetve. Benedek Elek, Tormay Cécile, Tamási Áron, Wass Albert, Gulyás Pál életpálya-ismertetései mellett irodalmi barátságokba (Gulyás Pál és Vikár Béla, Dsida Jenő és József Attila), versek történelmi háttébe is bepillantást nyerhetnek az érdeklődő olvasók. Radnóti Miklós feledhetetlen Eröltetett menet című versének elemzésével búcsúzik a szerző a korszaktól.

320 oldal

2500 Ft

 

Ferenczi László: Találkozások és tapasztalatok

Teleszkóp sorozat 27.

Ferenczi László irodalomtörténeti esszéinek nagy értéke, hogy egyaránt jellemzi a tudományos alaposság és a személyes ihletű esszéstílus, a nemzetközi és a hazai, nemzeti irodalomban való tájékozódás, az elődök generációja (Kavafisz, Illyés Gyula, Toldalagi Pál stb), a saját generációja (Tornai József, Rónay László stb.) és a nála fiatalabb generációjú (Parancs János, Kemenczky Judit, Turcsány Péter stb.) alkotók iránti magas fokú érzékenység. Szinte a saját és a mások látóhatárain túlra terjeszkedik ezekkel a már-már személyes vallomásokkal, többször a szerzőkhöz társként, barátként forduló írásokkal, ill. ezekkel az irodalmi koszorúba állított elemző tanulmányokkal a kötet szerzője.

120 oldal

1800 Ft

 

Elmer István: Lehet

Fekete-piros sorozat 14+1.

A mű cselekménye a rendszerváltozás idején játszódik. Egy család tagjaival találkozunk az évenként szokásos összejöveteleik alkalmával: tavasszal, nyár elején és ősszel.

Három nemze­dék magatartása és gondolatai jelennek meg, elsősorban a középkorú főhős, Bajai Nándor nézőpontjából.

Megismerkedünk a családi viszo­nyokkal, a múltból hozott emlékekkel és beideg­ződésekkel, s ahogyan a szereplők válaszolnak a körülöttük végbemenő politikai-társadalmi vál­tozásokra. Mint valami üvegházból, úgy tekinte­nek a véderőddé növekedő családi otthonból a kinti világra, s közben megfogalmazzák múlthoz fűződő viszonyukat, mindazt a hamisnak vagy reálisnak tekinthető vágyukat, amelyet a jövővel szemben táplálnak. Ennek során összeütközés­re kerül sor a család tagjai között… Vitáik során bontakoznak ki a történelmi jelenben lehetséges magatartásmódok, erkölcsi állásfoglalások.

288 oldal

2200 Ft

 

Lukáts János: Vadliba voltam én is

Fekete-piros sorozat 14+2.

A novellában, drámában, mesében és az esszé műfajban kiválót alkotó szerző először mérettetik meg önálló ver­seskötettel.

A „széjjelszórt versek” alcím hitelesen árulko­dik arról, hogy Lukáts Jánosnak a költészet egy mindenek mögötti, alkalmanként fel-feltörő forrása nemcsak életmű­vének, hanem életének is.. E versek épphogy nem egyfajta alkati szétszórtságot, ha­nem egy igen erős önfegyelmezést, a költészetben - met­rumban, rímben, versdramaturgiában - szinte mértani-geometriai pontosságot mutatnak fel. Lukáts János is a Ginsberg-utáni Üvöl­tés-nemzedékhez és a Jan Palach-i önpusztító etikum ge­nerációjához tartozik. Akkor: aki nem lázadt, annak lelki­ismeret furdalása volt, aki pedig ellenérzésekkel túlélni ta­nult, ahhoz idegrendszer kellett.

Lukáts az utóbbiak közé tartozott. De a prométheuszi tüzet ő is átmentette közénk.

88 oldal

1800 Ft

 

Zorányi Gábor: Megmaradásunk gyökerei

„Zorányi Gábor sodró lendületű dolgozata az elmúlt ezer év történetét, sőt a magyarság ős-történetét is megpróbálja belesűríteni mondandójába. Kimondva kimondatlanul, arra keresi a választ, hogy mi a legmélyebb oka annak, hogy elmúlt ezeréves történetünk második felében egyre súlyosabb lepusztulási lejtőn mozog lefelé a magyarság. Elveszíteni látszunk anyagi, fizikai (népesedés és egészség), lelki, erkölcsi, szellemi vagyonunkat, készleteinket, erőforrásainkat. Ha egy emberi közösség hagyja, hogy elvágják saját éltető gyökereitől, akkor kikerülhetetlen a hanyatlás, és, ha meg akar maradni, akkor ezeket a gyökereket, megmaradásunk gyökereit, kell újraéleszteni.” Részlet Bogár László előszavából.

244 oldal

3000 Ft

 

 

 

 

Somlay Gizella: Batyuba kötve

Somlay Gizella önéletrajzi sorozatának negyedik része, mely az írónő utazásairól, és az utóbbi néhány év eseményeiről számol be. Humoros, életbölcsességgel teli írásait minden korosztály érdeklődéssel, fontos tanulságok levonásával olvashatja.

128 oldal

1800 Ft

 

 

 

 

 

 

Monostori Zoltán: Tűzfalak

A könyv egy temesvári menekült család életén keresztül mutatja be az örök emberi küzdelem mikéntjét a második világháború éveiben. XX. századi magyar történet. „Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon mennyire lehet tipikus a Tűzfalak című regényben megírt történet, pontosabban, mennyire adja vissza a XX. századi magyar történelem egy rövid, de sok mindent felölelő időszakát?

A szerző - Monostori Zoltán, alias Turák János - egy család történetén keresztül villantja fel mindazt, ami 1940 és 1945 között sok százezer család számára volt „mindennapi történelem”. Ahhoz, hogy megértsük a kor ismert és kevésbé ismert szereplőit, szembesüljünk a mindennapok kihívásaival, elgondolkozzunk egyes személyek döntésein, magunk elé képzeljük az adott időszak társadalmi, gazdasági viszonyait, hogy megismerjük a középosztály, a prolik, a házmesterek világát, a kiskocsmák és a futballpályák közönségét, érdemes kézbe venni a könyvet. Tanulságos, érdekes olvasmány, valós családi háttérrel, múltbéli szereplőkkel, jól megrajzolt történelmi helyszínekkel.” - írja a kötetről Szakály Sándor történész.

688 oldal

3000 Ft

 

Mandics György: Magyar hegedűsök énekei eleinkről

A Ciceró-Kódex hosszú rovásbeírásai

A szegedi Somogyi Károly könyvtárban 140 éve nyugvó kézirat, az ún. Ciceró-kódex rovásírásban fennmaradt énekeinek kiadása önálló fejezete a magyar irodalmi tradíciónak. A 19. században korábban éles akadémiai vitákat kiváltó olvasatok helyreállítása, történelmi hátterének és gazdag utalásrendszerének feltárása Mandics György jelen munkájához fűződik. A kötet előtanulmányait fejezetekbe osztva bontja ki a szerző. Mindezt megkoronázza a Kova Áron deák által az 1530-ban összegyűjtött és összeállított énekek, vagy korabeli kifejezéssel verses krónikák Mandics által véglegesített, olykor a mai nyelvhez igazított teljes publikálása! 4 deák, 16 énekes és 10 költő 80 éneke. A kötet verseit közzé téve és háttérkutatásait végezve a temesvári származású szerző a középkori magyarság eredettörténeti mítoszait, ősi hitének nyomait, szellemi és erkölcsi világképének hiteles tanulságait vonja le. A Janus Pannonius és Balassa Bálint közötti magyar költői gyakorlat fölbecsülhetetlen értékeit olvashatjuk és ismerhetjük meg a kiváló szerző nagy formátumú, monografikus művében.

416 oldal

4500 Ft

 

Forrás: Kráter Kiadó