Főkép

 

Marék Veronika: A kék kerítés

Van valahol egy kék kerítés, amelyik szereti, ha rajzolgatnak rá… Így  kezdődnek Marék Veronika meséi. A kék kerítés falán szereplő krétarajzok,  festékfeliratok előtt sok gyerek játszik, az olvasó minden mesével egyre jobban  megismeri őket, és bepillantást nyer az életükbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nógrádi Gábor: A nagyikám zseni

Minden nagyinak vannak titkai. Tom és Geri nagyija például fiatalon titkos ügynök volt, a harcművészetek mestere, a lőfegyverek szakértője. Fedőneve: Sellő. Mostanábanfőleg palacsintát sütöget otthon az unokáinak, akikért tűzbe megy, ha kell. Márpedig kell, méghozzá fegyvertűzbe, ugyanis az egyik unokáját, Gerit, elrabolják. Vajon Sellő nyugdíjasként képes még felvenni a harcot egy csapat maffiózóval? Szerencsére segít neki másik unokája,a talpraesett Tom, meg a hetedikesek Szövetsége. Sőt egykori titkosszolgálati főnöke is feltűnik, az ezredes, aki még mindig szerelmes belé. A szórakoztató és izgalmas regény, amely A bátyám zseni és Az öcsém zseni című könyvek folytatása, letehetetlen olvasmány gyereknek és felnőttnek egyaránt.

 

 

 

 

 

Janikovszky Éva: A tükör előtt

Janikovszky Éva kamasz hőse a tükör előtt áll, és nem tetszik neki, amit lát. A nyaka megnyúlt, a feje összement, a haja olyan, mint az ökörnyál, a szája ferde. Ráadásul folyton rászólnak, hogy. "Most mit bámulsz olyan hülyén?... Hozzád beszélek, fiam, nem a falnak..." Pedig tavaly még egészen tűrhetően nézett ki, és minden olyan normális volt. Mi történhetett egy év alatt?

Az iskolai ünnepségek, szavalóversenyek egyik kedvence még napjainkban is A tükör előtt című írás.

Janikovszky Éva kamaszmonológját folyóiratból, filmes feldolgozásból  ismerjük, de könyvben még nem látott napvilágot. Kárpári Tibor színes  képeskönyve feleleveníti és egyben tovább is gondolja Réber László rajzi  világát.

 

 

 

 

 

 

Tóth Krisztina: Anyát megoperálták

„Mindenki ott volt, amikor anya hazajött, mintha születésnapot ünnepeltünk volna. Mondtam is a nagypapának, hogy kár, hogy nincs ma szülinap, mert olyan szépen összejöttünk.

Nagypapa azt mondta, hogy bizonyos értelemben ez is egy szülinap, anya újjászületett.

A felnőttek mindig akkor mondják azt, hogy bizonyos értelemben, ha valami egyáltalán nem az, aminek nevezik. Vagyis nem volt torta.”

Gyermekien derűs az a hang, ahogyan Tóth Krisztina kislány hőse a betegségről beszél. Ha valamelyik szülő megbetegszik, az nehezen feldolgozható trauma a gyerek számára. Erről lehetne szomorúan írni, de a szerző inkább viccesen, a tőle megszokott friss szemlélettel közelít ehhez a tabutémához is. Elmagyarázza a gyerekeknek, hogy mit jelent egy daganat, hogy a betegségből meg lehet gyógyulni, és hogy mindenről lehet, sőt kell is beszélgetnünk. Humoros könyv, amely megmutatja, hogyan vészelhetünk át egy családi válságot, hogyan értethetjük meg a kicsikkel, hogy semmi sem félelmetes, ha mi, felnőttek világosan és tisztán beszélünk róla.

 

Marni Bates: Itt a vége, lúzer véle!

LOL-könyvek

Áll a bál a Smith gimiben! Az egész suli bezsongva várja a tavaszi bulit, három diáknak viszont olyan fordulatot hozhat ez az este, amire egyáltalán nem készült fel…

Melanie a csajkódex miatt nem mer járni a barátnője, Mackenzie öccsével.

A lúzer Isobelt az egyik legszexibb srác valamilyen rejtélyes okból randira hívja. A lányt már ettől is épp eléggé kitöri a frász, hát még attól, hogy a kamu kapcsolat Spencerrel esetleg valódira fordulhat.

Corey álmában sem gondolta, hogy egy rocksztárral járni ennyire bonyolult. Vajon elég erős a szerelmük Timmel, hogy megküzdjenek a folytonos médiacirkusszal, na meg a melegellenes tüntetőkkel, akik próbálják kitiltani őket a buliból?

Lehet, hogy ez a bál mégsem lesz mindenkinek leányálom?

Kiegészítő megjegyzés: Ez a 4., egyben utolsó kötet az ún. Smith gimi-sorozatban (Segítség, YouTube-sztár lettem!, Láthatósági mellény lúzereknek és a Menő-riadó Kambodzsában után), de ezt nem kell különösebben hangoztatni, mert nem szorosan összefüggő sorozatról van szó (pl. mint Darren Shan könyvei), aminek ez a kötet a végkifejlete, lezárása, csak tudjuk, hogy Marni nem ír többet ezekről a szereplőkről (bár ki tudja…).

A Rocksztárt kaptam karácsonyra pedig egy mellékvágánya a Smith gimis könyveknek, nem tartozik szigorúan oda, még inkább olvasható önmagában, egyedi könyvként, mint a többi, csak néhány szereplő feltűnik belőle a YouTube-ból.

 

Gyárfás Endre: Kívánságtarisznya - Gyerekversek

Mit kérnek pártfogóiktól az állatok?

Állatkertben, vadasparkokban felnőtt és gyerek egyaránt fogadhat örökbe  állatokat. Így pártfogója, ajándékozója lehet kedvencének. Vajon mit kérnek pártfogóiktól az állatok? Erre adnak frappáns válaszokat a humoros gyerekversek.

 

 

 

 

 

 

 

Németh Eszter: Kötéltánc

Konrád Lia tizenhét éves vidéki lány. A fullasztó kisvárosi környezetben hiába keresi az egyensúlyt két élet, két fiú, de legfőképp a külvilág és saját elvárásai között. Torz tükörben látja önmagát, titkos blogjában vall arról, hogyan hagyják cserben egymás után szülei és barátai…

Németh Eszter blogregényében megdöbbentő hitelességgel mutatja be az 1995 után született digitális generáció útkeresését.

"Mindig lenyűgözött a kötéltáncosok látványa. Levegőt is alig mertem venni, mintha én egyensúlyoztam volna a kötélen. Aztán egyszer láttam egy kötéltáncost leesni. És egy villanásra kiült a nézők arcára az, amit nyíltan nem vallottak volna be: énjük egy darabkája titkon erre a zuhanásra várt. Hasonló élményt élhet át, aki elolvassa ezt a regényt. Lesznek pillanatok, amikor azt kívánjuk, bárcsak… És a végén, amikor elszégyelljük magunkat, rádöbbenünk, hogy ez a könyv épp annyira szól rólunk is, mint a főszereplő lányról, Liáról. Aki se nem angyal, se nem ördög. Csak egy lány: kötéltáncos." - Pacskovszky Zsolt író, műfordító, a Szabadesés szerzője

 

Marni Bates: Menő-riadó Kambodzsában

LOL-könyvek

Nincs olyan szitu, amit Chelsea Halloway ne tudna megoldani! Elvált szülők? Nem probléma. Az expasija belezúgott a gimi legbénább csajába? Csak idő kérdése, és észre téríti a srácot. De azzal még a rettegve bálványozott Menő-királynő sem tud mit kezdeni, hogy a szülei egy évre Kambodzsába (!) küldik tanulni, egy rakás stréber fősulis közé. A társai hígagyú libának tartják, ráadásul a tanára egy drogbáró fogságába kerül. Most Chelsea-re vár, hogy megszervezze a mentőakciót, és kimenekítse a csoportot az országból − lehetőleg élve. Még azt az idegesítő(en szexi és szuperokos) Houstont is, aki az okoskodásával az őrületbe kergeti…

Kiegészítő megjegyzés: Ez a 3. kötet az ún. Smith gimi-sorozatban (Segítség, YouTube-sztár lettem! és Láthatósági mellény lúzereknek után).

Az utolsó kötet a Smith gimiben az Itt a véle, lúzer véle!, de ezt nem kell különösebben hangoztatni, mert nem szorosan összefüggő sorozatról van szó (pl. mint Darren Shan könyvei), aminek ez a kötet a végkifejlete, lezárása, csak tudjuk, hogy Marni nem ír többet ezekről a szereplőkről (bár ki tudja…).

A Rocksztárt kaptam karácsonyra pedig egy mellékvágánya a Smith gimis könyveknek, nem tartozik szigorúan oda, még inkább olvasható önmagában, egyedi könyvként, mint a többi, csak néhány szereplő feltűnik belőle a YouTube-ból.

 

Miklya Zsolt: Végtelen sál

Gyerekversek

Miklya Zsolt költészete csupa kérdés és játékosság. Verseiben életre kel a begipszelt kéz, a nyakra tekert sál, és váratlanul mesébe fordul bármilyen hétköznapi helyzet. Ebben a gyerekléptékű világban bebarangolhatjuk a család, az iskola jellemző tereit, valamint a fantázia és az álom birodalmát. A formailag gazdag, mégis egységes kötet versei az utóbbi tizenkét évben születtek.

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Móra Könyvkiadó