Főkép

Dés Mihály: 77 pesti recept

Gasztronómiai anyaregény

 

„Anya csak egy van, és arról is a végén derül ki, hogy tud főzni”

Fergeteges családregény, főzési szentháromsággal és konyhai tízparancsolattal ellátott gasztronómiai útmutató, különleges, ám – ennek ellenére – megbízható szakácskönyv, bájosan vicces képeskönyv és mindenekelőtt szeretetteljesen csipkelődő anyaportré: ennyi s más semmi Dés Mihály letehetetlen új könyve, amelyet a szerző édesanyjának, a legendás Sütimamának élete és étele ihletett.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bede Béla: Gyógyfürdők és gyógyszállók Magyarországon

122 kiemelt gyógyfürdővel

Corvina útikönyvek sorozat

 

A Corvina tematikus útikönyvsorozatának harmadik kötete az egyedülálló magyarországi vízkincsre települt gyógyfürdőket és gyógyszállókat mutatja be országrészenként. A könyv használatát nagyban elősegíti, hogy mindjárt az elején tájékoztatást kapunk a kötetben előforduló szakkifejezésekről és a különböző termálvizek összetételéről.

Az egyes országrészeken belül megismerkedhetünk a jelentősebb gyógyfürdőkkel és gyógyszállókkal, az egész ország területéről összesen 122-vel, azok történetével és szolgáltatásaival, valamint az adott környék látnivalóival is. Minden egyes létesítménynél szerepel az elérhetőség, a nyitva tartás, az egyes medencék és szolgáltatások felsorolása, a gyógyvíz összetétele és azoknak a betegségeknek a fölsorolása, amelyekre a vizet ajánlják.

Hogy a kép még teljesebb legyen, a kötet végén megnevezünk további 110 fürdőt és hotelt, amelyek ugyan nincsenek gyógyfürdővé nyilvánítva, de magas oldottásványianyag-tartalmú termálvízzel rendelkeznek. Ezeknek szintén megadjuk a címét. A kötetet annak a 98 határon túli gyógyfürdőnek és gyógyszállónak a listája zárja, amelyek az I. világháború előtt létesültek, és még ma is működnek. Az útikönyvet 470 színes fotó teszi szemléletessé. A tájékozódást térkép és GPS-koordináták segítik. Megjelenik angol nyelven is.

 

 

Szita Szabolcs: A Gestapo tevékenysége Magyarországon 1939–1945

 

Szita Szabolcs új monográfiája áttekinti a hitleri birodalom biztonsági szerveinek magyarországi kiépítését, a német Titkos Államrendőrség hatalmának itteni kiterjesztését. Bemutatja, hogy a Gestapo eredményesen épített a besúgókra, a feljelentésekre, ahogy a fizikai és lelki erőszak minden válfajára is.

A német titkosszolgálatok már az ország megszállása előtt is dolgoztak magyar földön. A magyar társadalom több rétegéből szerveztek be ügynököket, besúgókat. Mellettük a Gestapo bizton számíthatott a német birodalmi állampolgárokra és a hitleri rezsimmel rokonszenvező német ajkúak titkos vagy nyílt támogatására is. Magyarország megszállása után ezreket vett őrizetbe, legtöbbjüket előre elkészített listák alapján.

Adatok, újonnan feltárt tények sora bizonyítja, hogy a terror rablások sorozatával párosult, a zsarolás ugyancsak a német terrorszervezetek napi gyakorlatának számított. A Gestapo tevékenysége az emberkereskedelmet is magában foglalta: a legnagyobb fogás a magyar iparmágnás családok teljeskörű kifosztása volt. A monográfia olvasója képet kap a Hain Péter vezette magyar Gestapo garázdálkodásáról, a megfélemlítésre épített rablások sorozatáról, végül a háború utáni fejleményekről.

A kötet szerzője Szita Szabolcs, az MTA doktora, a budapesti Magyar Auschwitz Alapítvány – Holocaust Dokumentációs Központ (ma HDKE) egyik alapítója.

 

 

Galgóczi Dóra: Férfiak félálomban

Mozaik róluk, rólatok

 

Hány titkot rejtenek a férfiarcok az utasszállító repülőgépen, Brazília felé tartva? Fölényes mosolyok, fojtott gátlások, a kezdetek tüze és a válaszok kétségei. Tizenhárom élet, egyetlen éjszaka az óceán felett. Olykor álomba merülnek, majd felriadnak, és velük utazunk mi is – nemcsak a gépen, de a sorsukban is. Miért nézi mindenki kétkedve, ha egy apuka marad otthon a gyerkőcöket nevelgetni? Milyen keskeny a határ a gyűlölet és a vonzalom közt, és nyithat-e a világ felé a magába forduló, különc agglegény? Bepillanthatunk a megszállott testépítő, Kristóf, a diplomás feleség mellett kisebbségi érzéssel küzdő Tibor, vagy az anyjáról leválni képtelen Dénes életébe is. A gép leszáll, de az utasokat nem hagyjuk el – továbbgondolhatjuk őket, csakúgy, mint minden férfit. Megfejteni őket valódi kihívás, de a legszebb ajándék is egyben.

 

Galgóczi Dóra, négy sikeres regény és egy novelláskötet után – Test a lélek börtönében, Felpróbált életek, Megszülethettél volna, Fiatalságra ítélve, A nő millió arca – új könyvében egy légiutaskísérő szemével boncolgat különféle emberi sorsokat, miközben nagy beleérző készséggel mindnyájunk számára ismerős szituációkat villant fel.

 

 

 

Frank Júlia - Sommer András: Diétás sütemények

lisztérzékenyeknek és cukorbetegeknek

 

Frank Júlia több tucat szakácskönyv szerzője, a magyar gasztronómiai irodalom kiemelkedő képviselője és Sommer András a róla elnevezett ismert pesti cukrászda vezetője, süteményspecialista és gasztrotörténész közös könyve.

 

Kipróbált és bevált receptjeik lisztérzékenyeknek és cukorbetegeknek nyújtanak szakszerű, bőséges kínálatot és lehetőséget arra, hogy ők is részesülhessenek a sokféle torta, sütemény, tészta és rétes készítésének és fogyasztásának örömében.

 

 

 

 

 

 

Forrás: Corvina Kiadó