Főkép

Az ajánlóíró akkor van igazán bajban, ha már sok jó könyvet olvasott. Mert ha kezébe kerül egy igazán jó kötet, nehéz megfogalmaznia, mitől is jobb annyival, mint az összes többi. Így vagyok én Robert Crais frissen megjelent könyvével, A gyanúsítottal: annyira tetszett, hogy amint befejeztem, legszívesebben azonnal újrakezdtem volna – annyira vágytam még a hangulatára, a nézőpontjaira, a történetére. Hogy jó könyv, nem lepett meg, hiszen írója, Robert Crais – szórványosan Magyarországon is – ismert és elismert szerző, számos korábban írt, remek regénnyel. De hogy ennyire jó kötet lesz A gyanúsított, azt nem gondoltam volna. Most viszont, amikor meg kell fogalmaznom, miért is tetszik annyira, úgy érzem, képtelen vagyok rá.

 

A könyv cselekménye ugyanis egyszerű: egy szokásos, bár nagyon fordulatos és izgalmas krimitörténet. Scott James, a karrierre vágyó rendőrjárőr épp utolsó munkanapjait tölti az utcán, mielőtt beléphetne egy elitegységhez. Egy éjjel azonban járőrtársával, Stephanie-val halálos lövöldözésbe keverednek: a nőt meggyilkolják, Scott pedig súlyos sérüléseket szenved. Amikor hosszú rehabilitációs időszak után végre visszatérhet a rendőrséghez, immár mint a kutyás egység egy tagja, egyetlen igazi célja az lesz, hogy végre megoldja a lövöldözés ügyét, és rájöjjön, miért és kik miatt kellett meghalnia a társának. Nemcsak teste, lelke is tele van sebekkel, másik elhatározása ezért az, hogy soha többé nem akar olyan társsal dolgozni, akit megkedvelhet, aztán pedig elveszíthet. Amikor azonban megkapja Maggie-t, a tengerészgyalogos-kiképzést kapott kutyát, aki az afganisztáni háborúban veszítette el az előző gazdáját, valami egészen furcsa történik - Scott egész élete megváltozik, olyan munkatársra talál, amilyennel még sosem dolgozott, s akire mindig számíthat: még ha az illető nem is tud megszólalni…

 

Robert Crais, a rendőr és a kutya történetét kitaláló amerikai író először írt ilyen különleges történetet. Huszonhét éves írói pályája alatt leginkább az Elvis Cole magándetektívről és barátjáról, Joe Pike-ról, a rettenthetetlen volt rendőrről és katonáról írt kemény és intelligens krimisorozatáról vált ismertté. Ezért kapta meg 2006-ban a Ross MacDonald Irodalmi Díjat s ezért nevezték 2014-ben az Amerikai Krimiírók Szövetségének nagymesteri címére. Az ebben a sorozatban megírt tizenöt kötetét a legrangosabb elismerésekkel halmozták el: gyakorlatilag a legjobb thrillereknek adható könyvdíjakat mind megnyerte, s nem is érdemtelenül. Cole és Pike nyomozásaiban ugyanis csak a hangulat, a szakadatlan izgalmak és a kiválóan megválasztott és jellemzett főhősök közösek, de az elbeszélőstílus, a narráció, a cselekménybonyolítás a széria valamennyi tagjánál más: van köztük kemény krimi és bosszútörténet, maffiathriller és családi bűnügy felgöngyölítése, Pike főszereplésével készült, egyes szám harmadik személyben megírt akciódús thriller, és Cole által elbeszélt, humoros-cinikus egyes szám első személyű hard boiled krimi. Crais nemcsak két főhőséről írt már regényt: egyéb írásai közül a leghíresebb talán a magyarul is olvasható Túszdráma, melyet 2005-ben Bruce Willis főszereplésével filmesítettek meg.

 

A gyanúsított azonban magányosan áll a többi regénye között: olyan érzelmi mélységeket és magasságokat egyik általam olvasott könyvében sem ért el, mint itt. Pedig regénye nem „kutyás könyv”, nem nőknek íródott „elő a zsebkendőkkel”-sztori, sőt az erőszak kendőzetlen és belülről történő ábrázolása miatt kifejezetten férfikönyv (is). Mégis, Craisnek sikerült benne fantasztikus egyensúlyt találnia a sérült lelkű ember és a sérült lelkű kutya jellemzése, a kutyakiképzés műhelytitkainak bemutatása, a gyorsmenetű és fordulatos nyomozás bonyolítása és a komoly történetet átszövő humor között. A Maggie szemszögéből megírt fejezetek abszolút tisztességes módon gördítik előre a thriller cselekményét, de ha elolvasod őket, másképp fogsz gondolni a kutyádra (vagy a szomszéd kutyájára). A történet fordulópontjain a történéseket több emberi szereplő szemszögéből is megismerhetjük, amitől az egyszerű, lineáris történet jóval izgalmasabbá, egészen filmszerűvé válik. S mindent áthat Scott és Maggie kapcsolatának, egymásban való teljes bizalmának alapos képe, amely tartózkodik a hamis, „rexfelügyelős” leegyszerűsítésektől, mégis teljesen rendhagyó és különleges viszonyt mutat be egy ember és egy kutya között.

 

Aki szereti az állatokat, az izgalmas krimiket, vagy mindkettőt, nagyon szerethető, sokszor újraolvasható olvasmányra fog találni Robert Crais új könyvében. Ajánlom mindenkinek: olvassa el! Nem fog csalódni.