FőképA 2010 óta napi rendszerességgel új humoros képregénycsíkokkal jelentkező Párkocka mára jelentős mértékű népszerűségre tett szert az online olvasók körében. Az első év alatt összegyűlt stripek tavaly végül kiadásra kerültek egy könyv formájában is, így már nem csupán a világhálón, de offline is birtkolhatjuk kedvenc stripjeinket.

Jómagam is régóta rendszeresen követem a Párkocka blogját és igencsak megkedveltem a különböző stílusú, de igen szórakoztató rajzokat, továbbá a főszerkesztő, Kim Ir Szen szóvicceit, kommentárjait a napi fárasztó, vagy éppen harsány nevetést kiváltó csíkok mellett. A blog eredeti célját elérve napjainkra egyértelműen a hazai comic strip kultúra éllovasává, műfajában megkerülhetetlen tényezővé vált. A blogot több ezren követik folyamatosan, kommentálják, a művek közül sokat akár más nyelvekre is lefordítanak, felhasználnak, megosztanak, a poénokat szóban is terjesztik, a stripek pedig egy együttműködésnek hála egy hírportálon is megjelennek, az amatőr képregényrajzolók számára pedig egy aloldalt is létrehoztak.

A siker elsősorban a tehetséges és hozzáértő csapattagoknak köszönhető, akik fáradhatatlanul termelik a napi humoradagot. A rajzolók már a blogot megelőzően is neves alkotóként voltak ismertek, önállóan is meglehetősen népszerűek: a Kretén magazin egykori munkatársa, Göndöcs mellett a szintén kultikus Napirajz szerzője, Grafitember, a főleg dodórajzokról ismert Marabu és Plá, a Párkocka blog ötletgazdája már mind bizonyították tehetségüket, ahogyan az időközben állandó rajzolóvá előlépett Bélabátyó is, akire a blognak köszönhetően találtak rá. A különböző ábrázolásmódnak, a jellegzetes, befutott és olykor visszatérő karaktereknek, valamint a sajátos humornak köszönhetően a tartalom elég változatos, mindenki megtalálhatja a neki tetsző alkotásokat.



A könyv a bloghoz hű felépítésű, így az alkotók helyett a témák szerint rendszerezett csíkok mellett ugyanúgy megtalálhatjuk a főszerkesztő megjegyzéseit a nagyvezér tolmácsolásában, olykor pedig a legfrappánsabb kommenteket is. Valószínűleg költségkímélő okoból a kiadvány nem szines ugyan, de ez cseppet sem rontja ennek a szép kivitelezésű, nagyméretű könyvnek az élvezeti értékét. Az említett tartalmon kívül röviden bemutatásra kerülnek az egyes csapattagok is, a könyv végén pedig megtekinthetjük a Hír24 portál számára készített műveket is.

Véleményem szerint a Párkocka színvonala a külföldiekével vetekszik és személy szerint nagyon örülök neki, hogy ez a jelenség, vagy műfaj nagyrészt nekik köszönhetően itthon is egyre elterjedtebb lesz. Végezetül szeretnék külön is köszönetet mondani Marabunak és Göndöcsnek a recenziós példány dedikálásáért és kívánok további sok sikert a blog szerzőinek, még sok-sok szórakoztató képregényt a jövőben is az olvasóknak!