Főkép

Ez a kvartett, ha akarná sem tudná letagadni, hogy zenéjükre hatással van a fekete kontinens. A ritmusszekció, és a jól ismert, végtelenbe vesző ismétlődés, ami határozottan egy olyan örömteli állapotba taszítja a hallgatót, ami rokon a révüléssel, csak ebben az esetben tánc is jár hozzá. Ez már a negyedik lemezük, amit részben egy madagaszkári turné ihletett, amikor helyi zenészekkel találkoztak.

 

Persze ez csak egyike az inspirációs forrásoknak, hiszen ezen kívül Afrika más régióinak zenéje is hatott az új albumra, illetve a rock és a jazz sem hiányzik az eszköztárból. Hallgatás közben végig azt éreztem, hogy a ritmusszekciót Afrika motiválta, míg a többiek egy végtelen ciklusban improvizálnak (445). Ez időnként minimalista megoldásnak tűnt, ami felületesen nézve egyhangú és monoton, de ezt tévedés, mert ennél azért jóval többről van szó.

 

Ott van például a többi kompozícióhoz képest nagyon rövid „Kasaï Charm”, amit dobos nélkül, trió formációban játszanak el, vagy az energikusan induló és a saját dallamában elvesző „445”. Mindegyik számra érvényes, hogy táncra késztet, legyen szó csendes hajladozásról, vagy péntek esti bulizásról.

 

A Kiteky album instrumentális muzsikát tartalmaz, a révülésre, bulizásra alkalmas fajtából. Ez még akkor is tökéletesen működik – értsd elvarázsolja a hallgatót –, ha az ottani temetkezési szokások nálunk ismeretlenek, és egyszer sem veszünk részt újratemetési ünnepségen.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Kidola dola, 445, Kasaï Charm

2022-ben megjelent album (Another Record)

Weboldal: https://www.facebook.com/electricvocuhila/

 

 

A zenekar tagjai:

Maxime Bobo – szaxofon

Arthur Delaleu – gitár

François Rosenfeld – basszusgitár

Etienne Ziemniak – dob

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Kidola dola 08:02
  2. Kiteky 08:01
  3. Toliara 02:06
  4. Kin 06:32
  5. Swift 07:31
  6. Kasaï Charm 02:13
  7. 445 07:00
  8. Mangaliba 06:36
  9. Arthur never sleeps 06:55
  10. Nahoda mamolava (Bonus track) 06:20