Főkép

Megjelent a török Gaye Su Akyol negyedik nagylemeze, ami első hallásra egyenes folytatása az utolsónak (İstikrarlı Hayal Hakikattir – ajánló erre). Ez az album is a COVID járványnak köszönhető, hiszen turnék és fellépések hiányában az énekesnőnek bőven jutott ideje a dalszerzésre, és így aztán volt miből válogatni, ami magyarázat arra, hogy miért lett ennyire erős az anyag.

 

Természetesen a zene alapja a jó öreg anatóliai pszichedelia, meg a rock (Martılar Öpüşür, Kediler Sevişir), de van itt közel-kelet (Vurgunum Ama Acelesi Yok), némi hip-hop (Bu Izdırabın Panzehiri), grunge és pop (Yaram Derin Derin Kanar). Persze nem kizárólagosan,  minden számban legalább három-négy stílus keveredik, és alkot organikus egészet. Tényleg bámulatos, ahogyan Gaye Su Akyol ennyire természetes módon kerek egészet alkot ezekből az elemekből (az eddig említetteken kívül van itt még folk, jazz, disco és funk). Mi több, ez a tizenegy dal úgy sorjázik egymás után, mint ahogy a patak halad a völgy felé. Nincsenek zökkenők, durva váltások, kis túlzással szinte észrevétlenül adják egymásnak a stafétát a dalok, így elsőre fel sem tűnik, milyen messzire van egymással az albumnyitó és egyben címadó „Anadolu Ejderi” és a záró „İçinde Uyanıyoruz Hakikatin”.

 

Az Anadolu Ejderi (anatóliai sárkány) album szövegei egyszerre személyesek és politikusak, de akkor is működik, ha nem beszélünk török nyelven, vagy nem olvassuk el az angol fordítást, mert a zene magával ragad. Hihetetlen, milyen minimalista eszközökkel éri el a „Biz Ne Zaman Düşman Olduk” című szám, hogy csendben ringatózva elrévüljek, vagy a „Bu Izdırabın Panzehiri” citálása milyen szédítő, örvénylő érzést generál.

 

Nagyon tetszik a lemez, úgy gondolom Gaye Su Akyol és társulata ismét nagyot alkotott, mert ezt a zenét évek múlva is élvezet lesz hallgatni.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Anadolu Ejderi, Martılar Öpüşür, Kediler Sevişir

2023-ban megjelent album (Glittereat)

Weboldal: https://www.gayesuakyol.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Gaye Su Akyol

Ali Güçlü Şimşek – elektromos gitár

Gökhan Şahinkaya – basszusgitár

Ege Soydan – dob

 

Közreműködők:

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Anadolu Ejderi 04:02
  2. Vurgunum Ama Acelesi Yok 04:45
  3. Biz Ne Zaman Düşman Olduk 04:01
  4. Bu Izdırabın Panzehiri 04:24
  5. Yaram Derin Derin Kanar 04:09
  6. Sen Benim Mağaramsın 03:46
  7. Martılar Öpüşür, Kediler Sevişir 04:13
  8. Kör Bıçakların Ucunda 04:16
  9. Artık Başka Bir Lisansın 02:16
  10. Gel Yanıma Gel 02:31
  11. İçinde Uyanıyoruz Hakikatin 04:20