Főkép

A német Nordic Notes kiadónak már megint sikerült meglepnie, mert ugyan az északi vonal, erős finn jelenléttel, korábban is fontos részét képezte a portfóliónak, de spanyol zene eddig még nem bukkant fel a lemezeiken.

 

Márpedig az idén februárban megjelenő album elsősorban és többnyire flamenco, és már az megérne egy alapos utánajárást, hogy miként válik valaki Finnországban ilyen énekesnővé. Persze nagyon jól cseng a világ legészakibb flamenco énekesnője cím, amit a jelek szerint Anna Murtolának jár (ő Oulu városában született, érdemes a vonatkozó wikipedia szócikket elolvasni), csak éppen nálam nem áll össze a skandináv tél és ez az andalúz stílus kettőse.

 

Egy biztos, mind a muzsikusok, mind az énekesnő teljesítménye meggyőző, az „Inundacion De Primavera” című számból tényleg áradnak az érzelmek, amit a zene hol ellágyít, hol felerősít. Számomra meglepő módon még azok a számok is működnek, ahol finn nyelvű a szöveg (Nana / Tuutulaulu). Ebben érdekes módon Lotta-Maria Heiskanen hegedül, és ez a hangszer sem lóg ki a képből – nagyon jól kitalálták a hangszerelést, mondjuk már alapban fura egy finn-spanyol altatódalt hallgatni. Ha mindez nem lenne elég, akkor ráadásul ez egy alapvetően komor hangvételű darab.

 

A dalszövegeket Anna Murtola írta, és a sajtóanyag szerint mindegyiket saját élmény vagy emlék inspirálta. A „Rio Rojo”-t például egy helyi szekta ihlette, akik a táncot és a zenét bűnnek, az egyenjogúságot helytelennek tartják. Vagy ott van az albumzáró „Annikin Laulu”, ami szintén egy szomorú, régi történetet mesél el.

 

Azt eddig is tudtam, hogy a flamenco gyakorlatilag egy gyűjtőfogalom, ami sokféle stílust takar. A La Tierra Blanca album ezek közül bemutat párat, és helyenként meglepő módon ötvözi a finn népzenével, illetve némi modern hangzással. Éppen ezért nyugodt szívvel ajánlom mind a flamenco, mind a finn zene kedvelőinek.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Inundacion De Primavera, Nana / Tuutulaulu, Rio Rojo

2023-ban megjelent album (Nordic Notes)

Weboldal: http://www.annamurtola.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Anna Murtola – ének

 

Közreműködők:

Robert ”Robi” Svärd – gitár

Miguel El Cheyenne – ütőhangszerek

Merve Abdurrahmani – zongora

Hannu Rantanen – basszus

Joonas Widenius – gitár

Ricardo Padilla – ütőhangszerek

Iris Tarnanen – cselló

Lotta-Maria Heiskanen – hegedű

Juho Koskimies – gitár

Oona Kapari – ütőhangszerek

Maija-Kauhanen – kantele

Venla Ilona Blom – háttérvokál

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Taeaellae Tuulee Aina
  2. Northwind Buleria
  3. Rio Rojo
  4. Inundacion De Primavera
  5. Puentes Blancos
  6. Isaelle
  7. De Azul Plomo
  8. Nana / Tuutulaulu
  9. En Mi Mar
  10. Nunca Una Sola
  11. Juoksee Kolme Jokea
  12. Annikin Laulu