Főkép

November végén lezárult a 2022-es Russian World Music Chart szavazás, ezért itt van az ideje, hogy írjak pár újonnan felfedezett kedvencemről, akik nálam garantáltan bekerültek a 10 legjobb közé.

 

Ez a produkció egy érdekes együttműködés eredménye, amely során az obi-ugor nyelvterületről származó Vera Kondratieva folkénekes a hanti-manysi népek hagyományos dalait, a Kristian Blak vezette Yggdrasil együttes (ők a Feröer szigetekről érkeztek) segítségével modernizálta, és ezekből az alapokból érdekes világzenét alkottak. A legtöbb esetben úgy éreztem, szakrális, vagy legalább valamilyen ősi hiedelemhez kacsolódó dallam volt a kiindulási alap, amit jazz, rock, pszichedelia és talán ambient felhasználásával formáltak újra.

 

Érdekes a kontraszt, hiszen míg Vera Kondratieva a hagyományos, helyenként sámánisztikus módon énekel, addig a zenészek csupán az alapdallamot használják fel, hogy aztán saját képükre alakítsák. A „Yəpəh” esetében például az tetszett, hogy azokat a tereket, amelyek az ének elcsendesedése után nyíltak, mennyi apró érdekességgel pakolták tele, miközben megtartották az eredeti hangulatot. A következő, „Kukkuk” című számban ez azt a révülésközeli állapotot jelenti, amit rengeteg improvizációval, váltással érnek el, miközben hatalmas kerülőutakon követik a csupán a kompozíció elején hallható éneket. A rockos vonal pedig a „Ken Keneem” alatt érvényesül a legmarkánsabban.

 

A Timint areh nálam azért került a tízes listába, mert nagyon jó érzékkel ötvözik rajta a régit és az újat, és az egészet belengi egyfajta misztikus hangulat. A gazdag hangszerelés miatt teljes szépségében csak többszöri meghallgatás után tündököl, de már első nekifutásra nyilvánvaló különlegessége. Vera Kondratieva hangja pedig tökéletes ehhez a nomád időket idéző, a dorombtól az elektromos gitárig mindent egyforma hatékonysággal és természetességgel felvonultató muzsikához. Azt ugyan nem tudom, hogy a szövegek mennyire állnak kapcsolatban a szellemvilággal, a spiritizmussal – azt viszont bizton állítom, hogy ebben a zenében van valami földöntúli.

 

Utóirat: A 2022-es Russian World Music Chart zsűrije a 4. helyre szavazta be a lemezt.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Yəpəh, Kuchsa evi, Kukkuk

2022-ben megjelent album (Tutl records)

Weboldal: https://www.tutlrecords.com/product/auto-draft-6/

 

 

A zenekar tagjai:

Vera Kondrateva

 

Kristian Blak

Villu Veski

Mikael Blak

Heðin Ziska Davidsen

Per Petersen

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Kuchsa evi (The Little Homemaker) 3:35
  2. Kurenya & Shover soyum (Kurenya & Hare Creek) 2:27
  3. Ma nenie (I am a Woman) 2:13
  4. Timint areh (Such a Song) 4:43
  5. Vera yikv tan (Vera’s Dance) 2:41
  6. Lapat evi (The Song of Seven Girls) 3:25
  7. Yəpəh (Owl) 3:17
  8. Kukkuk (Cuckoo) 3:10
  9. Ken Keneem (Dance Tune) 1:48
  10. Anki ar (Mother’s Song – intro) 0:53
  11. Anki ar (Mother’s Song) 3:30
  12. Ichski (Frost) 3:27
  13. Kev shovar ne (The Legend of the Stone Hare) 4:27
  14. Kurenya & Shover soyum II (Kurenya & Hare Creek) 2:31