Főkép

Amikor első ízben hallgattam meg a francia énekesnő albumát, hamarjában nem tudtam hova tenni. Mentségemre szolgáljon, hogy közben mást csináltam, így háttérmuzsikaként ismerkedtem vele, és sokkal inkább tűnt egy átlagos francia nyelvű albumnak (sanzon), mintsem világzenének. Mivel azonban aki ajánlotta, ritkán téved, ha nekem való zenéről van szó, pár nappal később újra elindítottam a lejátszást, és ezúttal odafigyeltem.

 

Nem bántam meg, mert mint kiderült, itt egy szolidan visszafogott világzenéről van szó, a szerényen visszahúzódó, közben mégis az egész világot körbeutazó/bemutató fajtából. Sultana harmadik albumának legfőbb erőssége az énekesnő hangja, ami pont olyan lágyan simogató, nőies és fülbemászó orgánum, amire gond nélkül felépíthető egy karrier. Kis túlzással bármit énekelhetne, de szerencsére a jazz, a sanzon vagy a pop helyett ő a világzenét választotta.

 

A számok közül nekem legjobban a két duett tetszett, kivált a „Maria Zaina”, ennek a lüktetése nem csak magával ragadó, hanem közben feltölt energiával, optimizmussal, miközben a csípő hullámzó mozgásba kezd – igazi slágergyanús, latinos nóta. Ezen kívül természetesen sok a francia dallam, valamint arab, dél-amerikai hatást is felfedeztem a tíz szerzeményben, no meg sanzon és jazz sem hiányzik a listáról. A másik meglepetést a címadó „Uni Vers Elle” okozta, ez ugyanis egy echte flamenco kompozíció, rengeteg érzelemmel, örömmel. Az albumindító „Tierra Madre” ritmusszekciója a fekete földrészt idézi meg, a rá következő „Comme une evidence” pedig szerintem brazil bossa nova-t – tényleg nagyon sokfelé kalauzol el bennünket Sultana. A hangszerelést csak dicsérni tudom, elegánsan visszafogott, mégis változatos – érteni vélem miért tartott négy évig, mire elkészült az album, biztosan a keresés, illetve a megfelelő számok kiválasztása miatt kellett ennyit várnunk rá. Megérte, mert az Uni Vers Elle olyan album lett, amely gyakorlatilag minden alkalommal felvidít. Ezért aki valami melegségre vágyik ebben a téli időben, az helyezkedjen el, és hagyja, hogy átjárja Sultana muzsikája.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Maria Zaina, Tierra Madre, Uni Vers Elle

2022-ben megjelent album (Trilogie Halexander)

Weboldal: https://www.sultana.fr/

 

 

A zenekar tagjai:

Sultana – ének

Fernanda Primo – gitár

Manuel Delgado – flamenco gitár

Romain Chenard – billentyűs hangszerek

Désiré Nkouandou – ütőhangszerek, dob, kórus

Laurent Loit és Barbara Felettig – basszusgitár

 

Közreműködők:

Skander Guetari – ének, gitár

Laurence Gastine – szaxofon, kórus

Sandra Ellama – ütőhangszerek

Jann Halexander – zongora

Douglas Marcolino – harmonika

Hervé Bartolomé – ének

Solveig – kórus

Julien Matrot ­– trombita, kürt

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Tierra Madre
  2. Comme une evidence
  3. Uni Vers Elle
  4. Coeur quantique en - duett Hervé Bartoloméval
  5. Garde du coeur
  6. Confidences
  7. Maria Zaina – duett Skander Guetarival
  8. Passeuse de vie
  9. Liberte
  10. Nuit feline