Főkép

November végén lezárult a 2022-es Russian World Music Chart szavazás, ezért itt van az ideje, hogy írjak pár újonnan felfedezett kedvencemről, akik nálam garantáltan bekerültek a 10 legjobb közé.

 

Közéjük tartozik az The Unknown Composer, avagy Az Ismeretlen Zeneszerző névre elkeresztelt orosz együttes, akiknek a zenéjét gyakorlatilag lehetetlen pontosan behatárolni, ezért az egyszerűség kedvéért maradjunk az instrumentális világzenénél, elvégre abba minden belefér. Gyakorlatilag régen hallottam ennyire változatos zenei anyagot, ezen az albumon szinte az egész világ hallható, annyiféle stílust és népzenét ötvöznek, ami már önmagában is figyelemreméltó. Azonban a muzsikusok mindezt kiváló kompozíciós készségek birtokában művelik, így számukra nem okoz gondot, hogy a „Balkan Wedding” balkánt idéző dallamai közé klezmert is becsempésszenek, no meg némi rockot. Ez a lazaság, ez a természetesség, ahogyan egyetlen számba zökkenőmentesen beillesztenek ennyiféle stílust, többek között azt eredményezi, hogy nem javallott háttérzeneként meghallgatni az Aurora Borealis albumot, mert így pont a lényeg, a számtalan apró finomság, ötletes zenei megoldás sikkad el. Ezekkel nem spóroltak, nekem nagyjából négy végighallgatásra volt szükségem, hogy felfogjam, mire is képesek ezek a muzsikusok.

 

A változatosságot csak fokozza, hogy nem csak a hangok, hanem a hangulatok is nagyon eltérőek, ezért egy pillanatig sem unatkoztam hallgatás közben. Igazából akkor nyertek meg maguknak, amikor felcsendült az albumindító „Aurora” fémes gitárriffje, majd belépett a hegedű és átvette a szólista szerepét, a metalos csapat meg visszavonult egyszerű kísérőnek. Igen, ezt pont így érdemes csinálni. De legalább ennyire rácsodálkoztam a „Sherlock” című számra, mert ebben barokkos kezdés után az esztrád keveredik valamelyik harmincas évekbeli amerikai tánczenével. A „Darth Shifu” meg egy az egyben hozza Ázsia (Kína?) hangulatát és dallamait – bámulatos mire képesek a The Unknown Composer tagjai –, közben meg a rockos háttérre is odafigyeltek.

 

Az albumzáró „Killer Whale” ismét a rockosabb, fémesebb oldalt veszi előre, de közben filmzeneszerű dallamok, és némi kaotikus középrész gondoskodik a hallgató szórakoztatásáról. Azt sajnálom, hogy nagyon kicsi az esélyem egy élő fellépés megtekintésére, pedig úgy gondolom, ez tényleg élmény lenne – lásd az utolsó két videót (persze csak ha normális hangosítással adnak koncertet).

 

Utóirat: A 2022-es Russian World Music Chart zsűrije a 6. helyre szavazta be a lemezt.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Aurora, Balkan Wedding, Darth Shifu

2022-ben megjelent album (Navigator Records)

Weboldal: https://www.facebook.com/nkompozitor

 

 

A zenekar tagjai:

Ilja Denisov - hegedű

Khrisiya Kachaeva - harmonika

Alisa Dobrynina - fuvola

Alexander Kokorin - gitárok

Sergey Gulyaev - basszusgitár

Kirill Martynov - dob

 

Közreműködők:

Hassane Belkacem Benalioua - ütőhangszerek

Elizaveta Yurgina - szaxofon

Nikolai Shelekhov – ütőhangszerek

és sokan mások

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Aurora 04:34
  2. The Legend 04:42
  3. Darth Shifu 05:42
  4. Balkan Wedding 03:14
  5. Sherlock 03:08
  6. Marseille 04:26
  7. Little Boy 03:11
  8. Father, into Your Hands 04:09
  9. Killer Whale