Főkép

Nem ez az első album, amin azzal kísérleteznek a muzsikusok, hogy különféle zenei kultúrákat keverjenek össze, és így hozzanak létre valami újat. Az olasz Fabrizio Piepoli egyszerre ragaszkodik szülőföldje, Salento hagyományaihoz, és a Földközi-tenger partjain élő különféle népek zenéihez. A végeredményt tarabtella néven emlegeti, és tény, nagyon sokféle forrásból táplálkozik a Maresia.

 

A lemezt hallgatva gyakran a nyugalom jutott az eszembe, méghozzá az a fajta, amit a Balatonnál nagyobb vízfelület (tenger vagy óceán) vált ki belőlem. Egyaránt ott van benne a végtelen, az állandóan ismétlődő változatosság, ahogyan a hullámok megközelítik a partot – örömteli pillanatok sorjáznak egymás után, ahogy megközelít bennünket a tíz szerzemény, majd miután hangjaival betakart bennünket, ugyanolyan megállíthatatlanul tovább is halad.

 

Az arab és a dél-olasz keveredést legjobban a „Sair”-ban éreztem, de legalább ekkora meglepetést okozott au „Ave Maria fadista”, a maga portugál fadojával. Úgy érzem Fabrizio Piepoli hangja jól passzol ehhez a bánatos-vágyakozó stílushoz, és a minimalista hangszerelés csak ráerősít erre. Előadásmódja egyébként szerintem tökéletes ehhez az éneklő, történetmesélő stílushoz. Tessék csak meghallgatni a tradicionális „Ninna nanna di Carpino”-t és megmártózni a belőle áradó érzelmekben.

 

Tetszik, ahogyan multiinstrumentalistaként tudatosan ennyiféle hangszert használ, mert így meg valódibb az élmény, autentikusabban szólalnak meg az arab, portugál ésatöbbi náció dalai. Egyetlen menet közben megfogalmazódott kérdésemre nem ismerem a választ – miszerint miként fogja mindezt visszaadni élőben a színpadon?

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Sair, Stella d’ori, Ninna nanna di Carpino

2022-ben megjelent album (Zero Nove Nove)

Weboldal: http://www.fabriziopiepolimusic.com

 

 

A zenekar tagjai:

Fabrizio Piepoli 

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Maresia (F. Piepoli)
  2. Melagranada ruja (F. Masala / M. Sannia)
  3. Ave Maria fadista (f. Viana)
  4. Stella d’ori (trad.)
  5. Ninna nanna di Carpino (trad.)
  6. Sair (F. Piepoli)
  7. Occhi de monachella (trad.)
  8. Qiftii (trad.)
  9. L’America (trad.)
  10. Tetuan (F. Piepoli)