Főkép

Nem tehetek róla, de a címről nekem azonmód a Nazareth 1974-es felvétele jut eszembe, az a nagyon jól eltalált power ballada. Az Enkel tudom, egészen más bajnokságban játszik, mind a népszerűséget, mind a zenei műfajt tekintve. Azért ez a rózsaszín borító meglepett, akárcsak a belső poszter (lásd középső fotó), mintha nem egy világzenei kvartettről lenne szó, hanem valamelyik híres lánybandáról.

 

A koncepciójuk szerencsére mit sem változott, még mindig a finn népzenét modernizálják, és közben maximálisan kihasználják, hogy mind a négyen csodás hangon énekelnek. Nekem legjobban a címadó „Kipiä polska (Love Hurts)”dal tetszett, mert ezt ugyan nem tartom népzenének, de tetszik, amit az eredeti tánczenéből létrehoztak. A harmonika viszi a dallamot, a többiek meg csak kísérik, és hozzák a ritmust. Ez az instrumentális tételek közé tartozik – ezekből több is van az albumon –, és többszöri meghallgatás után sem tudtam eldönteni, ezek, vagy az énekkel dúsított darabok tetszenek jobban.

 

Élveztem a dalokból áradó érzelmeket (Irti maasta), az energiát (Etkot Sussulla) – nagyon könnyű belefeledkezni a Love Hurts albumba. Azt ugyan nem tudom mennyire módosítottak az eredetiken, de ez nyilvánvalóan egy mai album, mentes minden múzeumi porrétegtől. Ráadásul írtak rá pár saját számot, így aztán tényleg mindenféle szerelmes téma szerepel ezen a tematikus (szerelem, kapcsolatok, stb.) lemezen. További plusz pontot érdemel, hogy jó érzékkel biztosítanak egymásnak teret a hangszerek, hol a harmonika, hol a kantele, hol meg az ének (például „Valat/Vows”) kerül előterébe.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Etkot Sussulla / The Preparty, Kipiä polska (Love Hurts), Kantelepolkat / Kantele Polkas

2022-ben megjelent album (Nordic Notes)

Weboldal: http://www.enkelband.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Leija Lautamaja – harmonika

Iida Savolainen – brácsa

Maija Pokela – kantele

Miia Palomäki – harmonika

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Etkot Sussulla / The Preparty
  2. Irti maasta / Joy
  3. Kipiä polska (Love Hurts)
  4. Kilon päivät / The Days of Kilo
  5. Kantelepolkat / Kantele Polkas
  6. Valat / Vows
  7. Lupa elää / Let There Be Life
  8. Twin Flame
  9. Pelimannin kaikuja / Echoes of the Fiddler
  10. Joenlaskua / Count Me A River
  11. Portti / The Gate
  12. Stare