Főkép

Bár idén (2022-ben) visszafogtam magam, minden igyekezetem ellenére túlságosan sok CD-vel érkeztem haza Lisszabonból, így a következő hetekben ezekről jönnek majd az ajánlók. Vannak köztük teljesen friss megjelenések, és vannak régebbi kiadványok, melyek bolygónk egymástól távoli országaiból származnak. Egyetlen közös tulajdonságuk van csupán – mindegyiket érdemesnek tartom a bemutatásra, mert vannak annyira jók.

 

 

Les Mécanos: Les Mécanos

 

Nem tudom mennyire volt szándékos, vagy simán tudjam be a véletlenek összjátékának, de a 2022-es WOMEX napközbeni koncertjei közé két olyan együttest is beválogattak, akik az énekre helyezték a hangsúlyt. Persze az számomra már kevés, hogy pár ember kórust alkotva elénekli szülőföldje kedvenc népdalait – dicséretes dolog, de ilyenből azért nagyon sokat hallottam már. A francia Les Mécanos (Szerelők) társulat ragaszkodik a hagyományokhoz, hiszen okszitán (provanszál) nyelven hagyományos dalokat énekelnek.

 

A pluszt náluk azt okozza, hogy magukkal visznek a színpadra egy fél autószerelő műhelyt. Kipufogódobok, kulcsok, keréktárcsák nélkülözhetetlen elemei a produkciónak, ezeket ütögetve hozzák létre a ritmusszekciót, és a még dinamikusabb hangzás érdekében pár dob is előkerül. Mindezt kiegészíti tíz munkásruhában feszítő szerelő, akik erre a háttérre támaszkodva alaposan kihasználják a többszólamúságot.

 

Munka- és bordalok, szerelem és háború – csak néhány a dalok témái közül, viszont pont ezért gondolom az autóalkatrészek dacára időtlennek a produkciót. Mintha a középkorba utaznánk vissza az erőteljes férfikórus társaságában.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Tartarassa, Los tilholérs, La-bais en térra plana

2021-ben megjelent album (L’Eclectique Maison D’Artistes)

Weboldal: https://www.facebook.com/lesmecano

 

 

 

Windborne: Of Hard Times & Harmony

 

Amerikából jött a Windborne kvartett, és akárcsak francia társaik, ők is az éneket részesítik előnyben. Műszaki irányultság helyett az olyan, hagyományosnak tekinthető hangkeltő eszközöket használnak, mint a taps és a doromb, esetenként bendzsóval és ütőhangszerrel kiegészítve. A hangszerelésnél sokkal változatosabb dalokat választottak erre a lemezre, mert a hagyományos angolszász népdalokon kívül, más népektől is átvettek nekik tetsző dalokat (a „Noù Carbons” például okszitán).

 

Ami elsőre átjön, hogy ez egy összeszokott társaság, akik csodálatos harmóniákat varázsolnak elő torkukból. Náluk alap a polifónia, amit mindenféle apró díszítésekkel egészítenek ki, amitől időnként úgy éreztem, nem négyen, hanem legalább nyolcan énekelnek a stúdióban. Mivel erre élőben is képesek voltak, szó sincs sávismétlésről, vagy más egyéb felvételi trükkről.

 

Nagyon tetszik a lemez lüktetése, van íve, ahogyan a Szabadság-szobortól (Lady of the Harbor) eljutunk a búcsúig (When I’m Gone). Méltányolom, hogy nem egy az egyben adják elő ezeket a mások által írt dalokat, hanem picit átdolgozták azokat, és ahol úgy látták jónak, a szövegen is módosítottak, hogy azok naprakészebbek legyenek, és még jobban megérintsék a hallgatót. Az a cappella kedvelők garantáltan szeretni fogják az Of Hard Times & Harmony albumot.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Pie in the Sky, Lady of the Harbor, The Song Of Hard Times

2021-ben megjelent album (Wand’ring Feet Records)

Weboldal: https://www.windbornesingers.com/