Főkép

Megjelent, és azonmód a world music chart europe első helyére került a ciprusi Antonis Antoniou második szólólemeze. Véleményem szerint abszolút megérdemelten, mert valóban jó sikerült, és összhangban napjaink trendjével, sok más egyéb mellett nem spórolt az elektronika használatával. Mindezeken felül szívesen olvasnék egy olyan tanulmányt, ami a sikert a görög kultúra európai beágyazódása felől vizsgálja.

 

Érzem a zenén az elmúlt évek intenzív koncertezését, stúdiózását, ez már egy kiforrott produkció, jól hallhatóan Antonis Antoniou tudja mit és hogyan akar. A lemezindító szám (Throisma) újrahallgatásra késztetett, mert elsőre csak azt fogtam fel, mennyire ellenállhatatlan, micsoda húzása van. Viszont a kompozíciót nem sikerült teljes mértékben átlátnom, mivel a görög dallam igazán fülbemászónak bizonyult, ami rögtön körtáncra csábít. Azonban a zene kifejezetten sokrétűnek bizonyult, aminek a teljes felfedezéséhez több időre volt szükségem, főként a basszus művelt szokatlan dolgokat.

 

A ritmusszekció egyébként végig kiválóan teljesít, és mindent megtesz annak érdekében, hogy egy pillanatra se unatkozzak. Jó példa erre a „Skarta Dora” töredezettsége, amiben ének helyett ritmikus szövegelést hallok, ami a rappelés és a sima szövegmondás között helyezkedik el. A szám második felében felerősödik az elektronika, és az egész eltolódik egyfajta táncos révülés felé. Fura, de mégsem lóg ki az album többi száma közül. Az egyik kedvencem lett a lemezről a mágikus „Ksorkisma”, talán mert ez „csak” instrumentális, és egyszerre tud nagyívű és varázslatos lenni.

 

Érdekes, hogy a rock hatása inkább a CD első felében érvényesül, a hátralévő időben nagyobb teret kap a kísérletezés (Potte), tényleg érezhető a kísérletező szándék a zenében. Ennek tudom be a helyenként indusztriális hangzást, máshol a punkra emlékeztet az ének – ez így leírva talán kaotikusnak tűnik, és az interjúk szerint a káosz nem áll messze Antonis Antoniou jelenlegi filozófiájától –, mégis organikus egészként funkcionál a Throisma album.

 

Aki szeret új hangzásokat felfedezni, keresi a szokatlant, ami mégis sok szálon kapcsolódik a hagyományokhoz, az mindenképpen tegyen próbát Antonis Antoniou második szólólemezével. Izgalmas utazásban lesz része, csak szánjon rá elég időt.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Throisma, Skarta Dora, Yiorti

2022-ben megjelent album (Ajabu!)

Weboldal: https://www.facebook.com/antonisantonioumusik/

 

 

A zenekar tagjai:

Antonis Antoniou

 

Közreműködők:

Fotis Siotas – ének

Efthymia Alphas – ének

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Throisma 03:08
  2. Syntagi 04:48
  3. Skarta Dora 04:36
  4. Ksorkisma 03:56
  5. Engata 03:11
  6. Yiorti (feat. Efthymia Alphas) 05:08
  7. Potte 04:05
  8. Zeybek Anark 03:59
  9. Achtina 2 (Fotis Siotas) 05:27