Főkép

Négy év telt el a finn-számi családi duó bemutatkozó lemeze óta, szóval pont itt volt az ideje, hogy új anyaggal jelentkezzenek. A 2018-as Oðða Áigodat egy izgalmas kísérlet volt arra, hogy a számi kultúrára jellemző zenét és énekstílust (yoik) megőrizzék és összeházasítsák modern korunkkal. A kísérlet akkor remekül sikerült, amit nem csak a magas tetszési indexem támaszt alá, hanem a különféle jelölések és az elnyert díjak.

 

A világ, ha lehet, öles lépésekkel változik, elég, ha csak a globális felmelegedés hatásaira utalok, ami alapjaiban forgatja majd fel a hagyományos számi életet. Ez az Uvjamuohta / Powder Snow (magyarul porhó) albumon is tetten érhető, mert első (és sokadik) hallásra sokkal több benne az elektronika, mint korábban. A lényeg természetesen mit sem változott, számi dallamok/dalszerkezetek keverednek populáris zenére jellemző megoldásokkal. Ennek egyenesági következménye véleményem szerint, hogy ugyan a dalok többségét könnyű befogadni, és minden hallgatói csoport talál benne számára tetszetőst, de azért rendre akadnak kihívást jelentő részek. Ilyennek vélem például a „Borggaid Čáđa” énekét, ami szám első felében kifejezetten yoik/sámáni kántálás, és egyáltalán nem olyan, mint amikkel a Billboard slágerlistáin találkozhatunk.

 

Zeneileg nagyon változatos dalok születtek, ami lehet, hogy annak a tavaszi hangulatnak köszönhető, ami a témaválasztásból ered. Nincsenek szomorú dalok, bár nehézségek, kihívások nem hiányoznak – valahogy ezeket sem érzem megoldhatatlan feladatnak, a zene minden esetben segít. Ott tartottam, hogy egymástól nagyon eltérő kompozíciók sorjáznak egymás után, elég csak a „Boastto beal joga” kimondottan modern poposságát összevetni a rögtön utána következő, sámánénekre emlékeztető yoikkal induló „Borggaid Čáđa” sátorbelsőben fogant, elektronikával felerősített hangulatát.

 

Ulla Pirttijärvi és lánya, Hildá Länsman úgy készített egy jellegzetes számi jegyekkel bíró lemezt, hogy az valóban túlmutat Lappföld határain. A sámánizmus miatt gyakorlatilag minden, az északi sarkkör mentén élő törzs/nép magáénak érezheti ezt a zenét, míg a popos/rockos elemek miatt gyakorlatilag az összes kontinensen élvezhető. Már csak élőben kellene látnom őket…

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Boastto beal joga, Borggaid Čáđa, Sáivogáldu

2022-ben megjelent album (Bafe’s Factory)

Weboldal: https://www.facebook.com/soljuofficial

 

 

A zenekar tagjai:

Ulla Pirttijärvi – ének és yoik

Hildá Länsman – ének és yoik

Samuli Laiho – gitár, programozás, xilofon

Janne Oinas – basszusgitár, gitár, zongora, programozás

 

Közreműködők:

Olav Torget - guitar, bass, percussion, keyboards and vocals

Abdissa „Mamba” Assefa – dob, és ütőhangszerek

Triosis+ – vonós hangszerek

Sami Zimmerman – klarinét, szoprán szaxofon

Matias Koskimies – programozás

Lávre Eira – yoik

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Oassi Mus / A Part of Me (2:55)
  2. Njuvččat / Swans (3:25)
  3. Boastto beal joga / On the Wrong Side of the River (3:06)
  4. Borggaid Čáđa / Through Snow Flurries (4:27)
  5. Miesážat / Fawns (2:45)
  6. Oabbá / Sister (3:46)
  7. Válddi Fámut / Powers of Rule (3:12)
  8. Sáivogáldu / Spiritual Spring (5:05)
  9. Beaivvi nieida / Solar Daughter (3:36)
  10. Hans Laiti / Hans Laity’s Joik (2:26)
  11. Ráffi / Peace (3:46)