Főkép

Teljesen logikus, hogy nem csak rezes román világzene létezik – csak azokkal nem találkozhatunk minden nap a slágerlistákon. A ritka kivételek közé tartozik az idén májusban megjelent Roiesc album, amit Mădălina Pavăl énekesnő rögzített. Ha jól értelmeztem a kísérő anyagokat, akkor ez egyfajta visszatekintés a zenei gyökereire, a bukovinai népzenére.

 

Hallgatás közben elsőre az jutott eszembe, hogy ez a lemez szép példa a modernizált népzenére, amit nevezhetünk urban folknak, és amire szerencsére nálunk is akadnak példák. Aztán Mădălina Pavăl hangja fogott meg, mert az pont olyan, amilyennek szeretem a kelet-európai női éneket. Nincs benne semmi mesterkéltség, nem viszi túlzásba az érzelmeket, egyszerűen csak szívből énekel, mintha a fonóban üldögélnénk, kétszáz évvel ezelőtt. A zene persze már egészen más tészta, ez igencsak távol áll a hagyományos népzenétől, egyaránt van benne klasszikus (vonósok), rock és alternatív (Vino pân la București). Személyes kedvencem a „Duilala”, mert ez hangulatában és énekét tekintve nagyon emlékeztet a portugál Seiva zenéjére. Természetesen ez egészen más, hiszen itt azért markánsan jelen vannak a vonósok, de az ének akkor is a trióra emlékeztet.

 

Mondjuk arra nem sok esélyt látok, hogy ezt a lemezt külföldön is bemutassák élőben, mert manapság a fesztiválokon kívül kevés fellépési lehetőség adódik egy tizenkét tagú együttes számára. Amit egyébként sajnálok, mert ez a világzene helyenként van annyira komplex, illetve jól megkomponált, amit szívesen megnéznék élőben (például „Duilala”). Az egyszerűbb, kis túlzással zsigeri „Lună” pedig arra bizonyság, hogy jó érzékkel írják a dalokat, és nem törekednek a mindenáron mutassuk meg mit tudunk állapotra.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: 100 de ploi, Vino pân la București, Lună

2022-ben megjelent album (Asphalt Tango Records)

Weboldal: https://www.facebook.com/MadalinaPavalOficial

 

 

A zenekar tagjai:

Mădălina Pavăl – ének

Alexei Ţurcan – harmonika, gitár

Lucian Naste – gitár

Alex Corlan – basszusgitár

Ioana Turcu – fuvola

Diana Ciudin – hegedű

Sarah Andreescu – hegedű

Larisa Retegan – brácsa

Mihail Grigore – cselló

Iacob Artin Panighiant – nagybőgő

Alice Hristodor – hárfa

Philip Goron – ütőhangszerek

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. 100 de ploi 05:03
  2. Lună 04:25
  3. Ieși, Soare! 04:37
  4. Soartă mută 04:18
  5. Vino pân la București 03:56
  6. Duilala 05:31
  7. Nu ai nume 04:38
  8. Uda 04:44