Főkép

A duó előző lemezének egyik fő témája a vándorlás, a migráció volt, és a mostani, sorrendben harmadik közös albumuk is felfűzhető egyfajta gondolati ívre: ezúttal az emberi kapcsolatokkal foglalkoztak, szerelemtől a halálig veszik számba a lehetőségeket. Ami nekem elsőre feltűnt, hogy a SOARhoz képest most sokkal több az ének, de gondolom ez csak a több mondanivalónak köszönhető.

 

Maga a zene gyakorlatilag ugyanolyan, mint korábban: magával ragadó, ahogyan a hárfa és a kora egymással feleselve, egymásba bújva, a másikra támaszkodva rója a végtelenbe vesző köreit, sokféle hangulatot, érzelmet idézve – ez még mindig fantasztikus (Dual Rising). Az viszont nem rémlik, hogy a vonósokat máskor is ennyire ihletetten építették volna be, azonban az a négy kompozíció, ahol jól hallhatóan jelen van a vonósnégyes (Dimanche), azokban tényleg pluszt jelentenek. Mindezt úgy, hogy közben nem nyomják el Catrin Finch és Seckou Keita játékát.

 

Nagyon tetszik az a visszafogottság, egyszerűség, ami jellemzi az Echo névre keresztelt albumot. Egyaránt van itt lágy, talán a gyerekkorra utaló (Tabadabang) és gyorsabb, jazzesebb (Dual Rising) számok. Kedvencem az utolsó és egyben leghosszabb tétel (Julu Kuta), mintha ebben akarná megmutatni a két muzsikus, hogy az évek óta tartó együttműködésük jelenleg hol tart, és mi mindenre képes a két hangszer. Valaki azt mondta erről a számról, hogy csendes virtuozitás jellemzi, és ezzel teljes mértékben egyetértek. Ebben mindketten hozzák tudásuk javát, de közben hagyják, hogy a „Julu Kuta” életre kelljen, lélegezzen, ne temesse maga alá a hangszeres tudás fitogtatása. Egy biztos, ez a zene még akkor is ott rezonál a hallgatóban, amikor lejár a lemez és az utolsó hang is elhalkul. Azt az állítást is meg merem kockáztatni, hogy tíz év közös zenélés után elértek azt a pontot, ahol a harmónia és tökéletesség találkozik.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Dual Rising, Gobaith, Julu Kuta

2022-ben megjelent album (Bendigedig)

Weboldal: https://www.catrinfinchandseckoukeita.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Catrin Finch – hárfa, ének

Seckou Keita – kora, ének

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Gobaith
  2. Chaminuka
  3. Dimanche
  4. Dual Rising
  5. Tabadabang
  6. Jeleh Calon
  7. Julu Kuta