Főkép

Ígérem lassan a végére érek a 2021-es WOMEXen begyűjtött albumoknak, már tényleg csak pár darab várakozik a polcomon. A mostani lemezhez picit távolságtartóan közeledtem, köszönhetően a címének. Igen, már megint fado. Pedig komolyan mondom, hogy tényleg nem kedvelem a portugálok nemzeti zenéjét, de a sors folyton a szemembe vigyorog, miközben laza mozdulattal elhelyezi a soron következő ilyen CD-t a közelemben.

 

Mégis, úgy gondolom szerencsém van, mert ugyan a lengyel trió negyedik albumának zenei alapját tényleg a fado képezi, meghallgatás után úgy érzem, egészen máshova érkeztem meg. Ez részben annak köszönhető, hogy morna is került a dalok közé (például az „Estranha forma de vida” című dal befejezése), és ezért némileg más lett az összhatás.

 

Ennél persze sokkal fontosabb, hogy João de Sousa jelenléte, akit erre az egy alkalomra hívtak meg a stúdióba, és akinek egyedi gitárjátéka és éneke eltér a fadotól. A másik fontos adalék, hogy a trió hangszerei csak fokozzák, és egyben el is tolják a hatást egyfajta jazzes kísérletező jammelés felé. A végeredmény gyakorlatilag semmihez sem hasonlítható, se nem fado, se nem jazz, se nem kamarazene – de közben mégis visszaadja a saudade érzést. Csak ugye a fúvósok nem képezik részét a hagyományos fado kánonnak. Miközben élveztem a remek hangzást és az újszerű megközelítést, végig érződött a tisztelet, ezek a muzsikusok úgy akartak valami újat alkotni a fadoból, hogy közben nem lenézően, hanem szeretettel, tisztelettel nyúltak az eredeti dalokhoz.

 

Nincs kapkodás, érzelmi csúcspont, csak melankolikus muzsika, kesernyés hangulat, amely mégis képes magába szippantani a hallgatót, aki kedvenc ülőalkalmatosságán hátradőlve hagyja magát kényeztetni ezzel a különleges zenei koktéllal. A „Memória” picit kilóg a sorból, mert a többivel ellentétben, ez már-már vidámnak mondható, és mintha energiából is többet kapott volna. Kíváncsi lennék arra, hogyan hat ez a zene élőben, mondjuk egy kisebb klubhelyiségben, ahol a közönség tényleg karnyújtásra van a muzsikusoktól és a Bastarda fadójától.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Medo, Estranha forma de vida, Memória

2021-ben megjelent album (Audio Cave)

Weboldal: https://bastardatrio.com

 

 

A zenekar tagjai:

João de Sousa – gitár, ének

Paweł Szamburski – klarinét

Tomasz Pokrzywiński – cselló

Michał Górczyński – kontrabasszusklarinét

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Livre (Carlos de Oliveira/Fado Menor)
  2. Estranha forma de vida (Amália Rodrigues/Alfredo Marceneiro)
  3. Gondarém (Pedro Homem de Mello/Alain Oulman)
  4. Com que voz (Luís de Camões/Alain Oulman)
  5. Cantiga de amigo (Mendinho/Alain Oulman)
  6. Memória (David Mourão-Ferreira/Fado Menor do Porto)
  7. Medo (Reinaldo Ferreira/Alain Oulman)
  8. Maldição (Armando Vieira Pinto/Alfredo Marceneiro)