Főkép

Ugyan a rovatban folyamatosan egyedi/különleges művekről esik szó, a Guano Padano trió tavaly megjelent EP-je ha lehet, még kivételesebbnek számít. Részben azért, mert ha úgy nézem, akkor csak némi jóindulattal mondható világzenének, bár okoz némi gondot, hogy a blues, a jazz, a country vagy a folk címkéből válasszak hozzá nagyobb méretűt. Aztán az sem sűrűn fordul elő, hogy EP-ről írjak, lévén annyi jó nagylemez jelenik meg, és sajnálom az időt és a helyet a rövidebb kiadványokra. A Back and Forth azonban túlságosan jó, és ezért muszáj röviden méltatnom.

 

A három olasz (Alessandro Stefana, Zeno de Rossi, Danilo Gallo) a rájuk jellemző, már-már filmes stílusban előadott zenéje ezúttal két vendég játékával gazdagodott, és részemről már akkor megemeltem a kalapomat tiszteletem jeléül, amikor meghallottam Sam Amidon hangját. Ezt az orgánumot majdnem annyira szeretem, mint a Sorousian album (erről a „Black Butterfly” az egyik legjobb dal volt 2020-ban) énekesét, Tio Massingot. Meleg, férfias, barátságot és meghittséget ígérő hang, ami tökéletesen illik ezekhez a dalokhoz. Bill Frisell gitárjátéka meg tényleg annyira egyedi, hogy valóban könnyű felismerni – márpedig ezt az EP-t ő vezeti fel, hogy aztán elvesszünk a vadnyugat és az Appalache-hegység között, kiegészítve pár egzotikus kitérővel (például Japán).

 

A második szám a deltavidéki bluesra emlékeztet, és ehhez tökéletesen illik Amidon hangja, akárcsak a következő balladához (Short life), aminek a hangszerelése is érdekes a bendzsóval, a hegedűvel és persze az akusztikus gitárral. A lezárás pedig monumentális lett egy három az egyben kompozícióval. Két saját szerzemény közé beillesztettek egy feldolgozást – és ebben tényleg minden benne van, mi ma jellemző a Guano Padanora. Filmszerű zene és blues, improvizációk és gitárszólók, egyetlen baj van vele, kevésnek érzem a tíz percnyi játékidőt, szívesen hallgattam volna még.

 

Egy biztos, ezt az EP-t érdemes többször elindítani, mert akárcsak egy jó üveg bor, csak némi idő után mutatja meg teljes mértékben az értékeit.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: mind a négy szám

2021-ben megjelent album (Ponderosa)

Weboldal: https://guano-padano.bandcamp.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Alessandro Stefana – ének, gitár

Zeno de Rossi – dob

Danilo Gallo – basszus

 

Közreműködők:

Sam Amidon – énekes

Bill Frisell – gitár

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Prairie Avenue cowboy
  2. Cereno
  3. Short life
  4. Un occhi verso Tokyo / Jack Frost / Sugar baby