Főkép

Hat évvel ezelőtt írtam az angolai Bonga (teljes nevén José Adelino Barceló de Carvalho) lemezéről, vagyis túl frissnek nem mondhatóak a vele kapcsolatos élményeim. Azt viszont mindenképpen értékelem, hogy az idén 80(!) éves énekes, stúdióba ment, és felénekelt tizenegy új(!) számot. Ezt szerintem kevesen tudják utána csinálni, szóval igazi különlegességnek számít. Ráadásul nem nyugdíjas zene hallható az albumon, hanem egyfajta visszatekintésként a pályafutására jellemző stílusokban írt dalokat tartalmaz, amelyek egyben életének fontos állomásaira, országaira utalnak.

 

Angolából például a semba és a kozimba, a Zöld-foki-szigetekről meg a morna, és persze ennek megfelelően vannak szomorú, fájdalommal teli dalok, valamint vidám, táncolható tételek (Kalú Pu). A hangszerelés pont olyan, hogy kellő hátteret biztosítson Bonga hangjának, és még az időnként felbukkanó, őt kísérő asszonykórust is diszkréten úgy keverték, hogy egy pillanatra se nyomja el az énekest.

 

A gyermekkort idéző, az után vágyódó „Mukua Ndange” pont annyira nosztalgikus, hogy picit összeszorul a hallgató szíve, és ösztönösen emlékezésbe kezd. Valaki azt írta a lemez kapcsán, hogy időnként nem érezte korlátnak a kreol nyelv nem ismeretét, mert így is megértette, a fájdalom vagy az öröm forrását. Idáig ugyan nem jutottam el, de fura volt követni azt az érzelmi hullámvasutat, amit az egymással váltakozó vidám és borongósabb számok okoztak.

 

Másik kedvenc dalom a „Kúdia Kuetu”, ez a lassan ringatózó, Camélia Jordanával előadott duett, ami valahol ott helyezkedik el, ahol az afrikai ritmusok, és a Zöld-foki-szigetek dallamai fogadják a brazil-portugál vendégeket. Harmadikként pedig a „Ti Zuela” címűt említem, mert ebben kevesebb van a fekete kontinensből, és a gitár inkább a latin világ felé vezet bennünket. Bonga hangján egyáltalán nem érződik a kor, szerintem ugyanígy énekelt negyven évvel ezelőtt, és ugyan már nem idegesíti fel magát a világban látott/halott igazságtalanságok miatt, de mikrofonjával még mindig igyekszik tenni ezek ellen.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Mukua Ndange, Kúdia Kuetu, Ti Zuela

2022-ben megjelent album (Lusafrica)

Weboldal: https://www.bongakuenda.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Bonga – ének

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Kintal Da Banda 3:53
  2. Kúdia Kuetu 4:21
  3. Kakibangá 3:43
  4. Kalú Pu 4:06
  5. Mukua Ndange 3:12
  6. Sembenu 3:01
  7. Kolenu 3:20
  8. Ti Zuela 3:26
  9. Gienda 4:36
  10. Sem Kijila 3:54
  11. Ivuenu 3:53