Főkép

Nagy Szederberek- és Nyúl Péter-fanok vagyunk, imádjuk a békebeli angol falusi idillt, a szövevényes történeteket, amelyeknek mindig jó vége van. Valamiért a Foxwood-történetek eddig kimaradtak az életünkből, de semmi sincs véletlenül: hála a Manó Könyveknek, egyszerre pótolhattuk a hiányosságunkat, ugyanis Szabó T. Anna fordításában, összefűzve jelent meg újra az összes mese.

 

A cselekmény csavaros, legtöbbször egy központi konfliktus köré épül, ahol jellemzően valaki valamit elhibáz. Ám ahelyett hogy hallgatna róla, bevallja a tévedését, és megoldást keres rá. A falu lakói pedig erejükhöz mérten segítenek a kijavításban. Észrevétlenül ábrázolja a szerzőpáros a barátságot és segítőkészséget egy-egy mesébe ágyazva, ezzel pedig jó példát mutatnak a kisgyerekeknek. Miközben negatív érzelmek is teret kapnak: düh, harag, de a megoldással helyükre kerülnek ezek is, és könnyen érthetőek lesznek a legkisebbeknek is. Szerencsére kalandokban sincs hiány, izgalmas sztorikba keverednek a főszereplők szinte minden oldalon.

 

Nyolc történetet tartalmaz a kötet, és mindegyik évszakban játszódik egy-egy mese. Igazán kalandos világot ismerhetünk meg, ahol a szereplők hol szánon ülnek, hol vonaton, hol hajón vagy hőlégballonon. Az illusztrációk részletgazdagok, hosszú percekig böngésztük őket együtt a szöveg elolvasása után. Imádtuk a hangulatát, a színeit, a kedves karakterábrázolásait. Nemcsak a történeteknek van mondanivalója és értéke, de az ábrázolás is hozzátesz még, és magasabb szintre emeli a kötetet.

 

Egy figyelmetlenséget szúrtam ki: rögtön az első történetben Nyuszi Robi és Egér Henrik neve felcserélődik pár oldalon keresztül. De a miliő bőven kárpótol, kár lenne emiatt nem beszerezni Foxwood összes meséjét.  

 

Mindenkinek ajánlom, aki szeretne aranyos kis történeteket olvasni a lurkóinak, bár az esti olvasást érdemes már kora délután elkezdeni, mert akár órákig is lehet együtt nézegetni a részletgazdag illusztrációkat. És amikor már azt hittük, mindent észrevettünk, legközelebb újabb és újabb kis apró finomságokat találtunk a rajzokat figyelve. Ezt a kötetet nem lehet csak egyszer bevetni, érdemes időről időre újra elővenni.