Főkép

Újabb WOMEX21-es szerzeményről lesz szó a rovatban, és ezúttal a Csehország keleti részében elterülő Morva-medencébe látogatunk el. Többször jártunk már erre korábban, hiszen számos itt élő vagy innen ihletet merítő előadó és együttes lemezéről írtam már (Anthology of Moravian folk music, Hrubá Hudba, Beránci a vlci stb.). Most Vlastimil Bjaček dudás új albumát helyeztem el a lejátszómba – a felvétel érdekessége, hogy az egyébként igen aktív zenész, Marian Friedl volt a producer.

 

Legegyszerűbben úgy tudom összefoglalni a Ruky na dudách (Kezek a dudákra) lényegét, hogy régi morva népdalokat dolgoztak át és rögzítettek a stúdióban. Ez persze így még kevés a pontos tájékozódáshoz, ezért tegyünk annyit hozzá, az átdolgozás nem mindegyik számra igaz, mert van, amit első hallásra úgy játszanak el, mintha száz évet visszautaznánk az időben, időnként még a vonuló nyáj kolompja, a birkák bégetése sem hiányzik a felvételről. Természetesen a dudakedvelők viszonylag kicsiny csoportján és a helyieken kívül ezek a dalok kevés embert hoznak lázba. Szépek, autentikusak, de semmi több. Ráadásul vegyesen vannak itt régi és új felvételek, melyek közül több a producer, Marian Friedl korábbi lemezeiről került ide.

 

Viszont vannak olyan kompozíciók, amelyek már a világzene kategóriába esnek, és ezek miatt gondolom úgy, hogy ebben a rovatban van helye a lemezajánlónak. Van olyan, ami például sokkal inkább számít középkori muzsikának (Gajdotta), mintsem népzenének, és az ének hiánya miatt egyaránt illik a francia és a cseh-morva várkastélyok nagytermébe. Ez az udvari hatás feltűnik még az „Aria Hannaca” című tételben is. Tetszik, ahogy az adott szám karakteréhez igazítják a hangszerelést. Hol csak a Bjaček-Friedl-duót halljuk (Tatíček už ležá), hol pedig nyolc-tíz muzsikus jelenik meg a stúdióban, és a dudaszón kívül olyan kórussal is megajándékozzák a hallgatót – például a „Jedě furman” című kompozícióban –, ami tényleg emlékezetes marad. Ez utóbbi nóta vége egyébként igazi hangorgia, amiben a dudán kívül hegedűt, szaxofont, gitárt, mandolint és egyéb hangszereket is megszólaltatnak, és ettől a gyorsabb részeken rockossá válik, amit egy rövid gitárszóló is megerősít.

 

Akinek mindez nem lenne elég, a CD-hez mellékelt füzetben egy alapos tanulmányt olvashatunk cseh és angol nyelven a morva duda történetéről. Amit igazából nem javaslok zenehallgatás közben lapozni, mert vagy erre figyel az ember, vagy arra a virtuozitásra, ami Vlastimil Bjaček és vendégei játékát jellemzi.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Na tej lúce, Gajdotta, Jedě furman

2021-ben megjelent album (Indies Scope)

Weboldal: https://www.facebook.com/vlastimil.bjacek

 

 

A zenekar tagjai:

Vlastimil Bjaček

Marian Friedl

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Redyk / Redyk
  2. Na vrchu kopečka / On the top of a hill
  3. Bajačkine / Bajakova’s tunes
  4. Jedě furman / A waggoner goes
  5. Gajdotta / Gajdotta
  6. Salašnické / Shepherd songs
  7. Serenáda / Serenade
  8. Aria Hannaca / Aria Hannaca
  9. Hopsa, chlapci / Jump, you boys
  10. Tatíček už ležá / The father is lying
  11. Šablička / Sabre
  12. Na tej lúce / On a meadow
  13. Zbojnické / Outlaw songs
  14. Valachica / Valachica
  15. Gajdošek / Bagpiper