Főkép

Egy interjúban Rostás Mihály „Mazsi” azt mondta, hogy a Romengo lényeges eleme Lakatos Mónika. Ezzel maximálisan egyetértek, mert szerintem is ő az, aki azt a bizonyos pluszt jelenti, amitől ez a zene valóban egyedivé válik. Azt pontosan nem tudnám megmondani, hogy mi ez a plusz, talán az érzelmek megélése, aminek köszönhetően létrejön egy kizárólag az adott pillanatra érvényes hangulat. Igazából mindegy, nekem bőven elég, hogy az együttesre jellemző, minőségi muzsikát rejt ez a lemez.

 

A másik ok, amiért szerintem határon innen és túl szeretik a Romengo zenéjét, az a hitelesség. A mostani album mentes minden mesterkéltségtől, mulatós felhangtól, „csak” a magyarországi oláh cigányzene sokszínűsége rejtezik benne. Ez pedig a hétköznapi élet változatosságán alapul, örömteli és szomorú családi eseményekből merítkezik, és ami legalább ilyen fontos, hogy egyszerre van jelen benne az évszázados hagyomány, és a saját szerzemények (mint például a „Majácska”, amit Lakatos Mónika az unokájának énekelt altatóként).

 

Első hallásra szerintem az tűnik fel mindenkinek, hogy igen, ez hagyományos és jellegzetes cigányzene, főként a vidámabb, táncosok talpalávalók esetében, de a szomorúbbaknál sincs ez másként. Persze vannak kivételek, mint például az albumindító „Szól a kakas már”, ami gyakorlatilag egy magyar-zsidó népdal, és ebben csodálhatjuk meg első ízben Lakatos Mónika énekét, ezt a lélekkel teli, alázatos, érzelmeket visszaadó hangot. A második szám felénél (Aven aven romale) görög hatást vélek felfedezni, ami jól ellenpontozza Rostás Mihály „Mazsi” hangját. Érdekes módon a minimalista hangszerelésű dalok valahogy jobban tetszenek (Na dikh aba), és egyáltalán nem gyengébbek a teljes hangszerparkot felvonultató tételeknél. A „Torontó – Montreál” című szerzemény pedig a kivándorlással foglalkozik, bizonyságul arra, hogy a házaspárt nemcsak a hagyományok megőrzése, hanem a kortárs események is foglalkoztatják.

 

Mondanám, hogy a Romengo visszatért a gyökereihez, de ez hamis állítás, hiszen ők egy pillanatig sem távolodtak el attól, a kezdetektől önmagukat adják, teljes átéléssel, hitelességgel. Ezért egy pillanatra sincs a hallgatónak lakodalmas-mulatós érzése, csak élvezi az életet fokozott intenzitással megélő cigány zenét, a maga örömeivel, bánataival, szomorúságával – és a jelek szerint ezt még mindig a Romengo csinálja a legjobban.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: az egész lemez

2021-ben megjelent album (Folk Európa / Hangvető)

Weboldal: https://www.facebook.com/Romengo/

 

 

A zenekar tagjai:

Lakatos Mónika ­– ének, vokál

Rostás Mihály „Mazsi” – gitár, ének, vokál, tambura, szájbőgő

Lakatos János „Guszti” – kanna, szájbőgő, ének

Balogh Tibor – teknő, kanál, ritmushangszerek, szájbőgő, ének

Rosonczy-Kovács Mihály – hegedű, ének

Novák Csaba – nagybőgő

 

Közreműködők:
Kovács Antal Máté – dob, perka

Bordás Péter – basszusgitár

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Szól a kakas már 03:54
  2. Aven aven romale 03:33
  3. Csoravla 03:31
  4. Na dikh aba 02:30
  5. Csingera 02:50
  6. Zörög a kocsi 05:15
  7. Botolóso 03:48
  8. Domi mó 04:09
  9. Majácska 03:58
  10. Torontó - Montreál 02:40
  11. Turnédal 03:22
  12. Rumbáso 04:22
  13. Luludjalo sanco - Siluro 13:44