Főkép

Újabb WOMEXes gyűjtés került sorra, ezúttal a francia Atarraya Productions istállójába tartozó toulouse-i székhelyű kvartett lemezét hallgattam meg, ami ugyan nem egy mai darab, hiszen 2017 nyarán jelent meg, azonban van annyira jó, hogy bekerüljön a rovatba.

 

Ez volt a társulat harmadik lemeze, amit Kolumbiában rögzítettek, és cseppet sem meglepő módon a helyi kínálatból válogattak. Van itt cumbia és persze az óceán partvidékének muzsikáit sem mellőzik, de legalább ennyire lényeges tudnivaló, hogy nem a saját szerzeményeiket adják elő, hanem a korábbi évtizedek ismertebb dalait alakították át. Mondjuk első hallásra fura volt Andrés Landero dalát (La Pava congona) női énekkel, és harmonika helyett gitár-klarinét vezetéssel meghallgatni, de még azok a számok is teljesen másként szólalnak meg, amelyekben Jonathan Lassartre énekel (Catalina).

 

Javaslom a nagyobb hangerőn történő meghallgatást, mert halkan valamiért erőtlennek tűnt a megszólalás, hiányzott belőle a dinamika, ami az eredetikben még ott volt. Ezt azért sem értettem, mert nagyon sok vendéget hívtak meg a stúdióba, főként a hagyományos hangszerek adnak hozzá sokat az összképhez, mint például Hugo Candelario marimba játéka a „Pario la luna” című tételben – egyébként ez a szám tetszett legjobban a lemezen. Természetesen nem mellőzték az elektromos hangszereket sem, így a ¡Que Viva Pacifico! album egyfajta továbbgondolása a kolumbiai hagyományoknak.

 

Az együttes negyedik lemezét jövőre ígérik, amit már más felállásban játszanak fel, mert időközben csatlakozott hozzájuk egy basszusgitáros és az énekesnőt is lecserélték. Jó lenne őket látni színpadon, mert ez a latin-amerikai zene élőben mindig sokkal hatásosabb a stúdiófelvételeknél, és akkor egyértelműen eldönthetem, mit gondolok róluk.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: La Pava congona, Catalina, Pario la luna

2021-ben megjelent album (Atarraya Productions)

Weboldal: http://laceiba.fr/

 

 

A zenekar tagjai:

Sylvain Jazédé – ütőhangszerek

Jonathan Lassartre – gitár, ének

Alexis Kowalczewski – basszusklarinét

Julia Guilloton – ének

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. ¡Que viva Pacifico! 04:52
  2. Alegre Tour 05:28
  3. Catalina 04:04
  4. Pario la luna 05:24
  5. La Pava congona 05:41
  6. Si se quema 05:20
  7. Mi Gloria 03:12
  8. Aguacerito 04:54