Főkép

Ez a lemez több okból különlegesnek tekinthető. Az egyik legfontosabb a keletkezés dátuma, hiszen a koncertre 2020 nyarán került sor, abban a rövid periódusban, amikor az őszi hullám megérkezése előtt még voltak koncertek, élő fellépések. Legalább ennyire fontos az előadók névsora, hiszen Iva Bittová és a többi muzsikus meghatározó tagja a cseh zenei életnek, azzal pedig, hogy társként maguk mellé vették Babačka kórust, minden nézőt két lépéssel közelebb vittek a gyerekkorához.

 

Komolyan mondom, olyan hangulata van az élő program felvételének, mintha egy zártkörű próbán, vagy valami klubkoncerten üldögélnék a hátsó sorokban, és úgy élvezném a műsort, amiben gyerekdalok/népdalok és a zenészek korábbi együtteseinek, projektjeinek dalai egyaránt felcsendülnek. Ez a feeling legfeljebb akkor módosul, amikor egy-egy szám végén a közönség jelzi, egy átlagos klub befogadóképességénél azért jóval többen vannak jelen.

 

Nekem igazából a gyerekdalok, illetve a gyerekek által előadott dalok tetszettek a legjobban, kivált, amikor együtt énekelnek Iva Bittovával. Ez a társulás gyakorlatilag olyan, mint amilyennek elképzelem a kortárs népdalokat. Tiszta, erőteljes, és főként mentes minden mesterkéltségtől, úgy énekelnek, ahogyan a szívükből fakad. Ez egyáltalán nem jellemző minden kortárs előadóra, éppen ezért értékelem, ha ilyen produkcióval találkozom.

 

A különleges pillanatok közé tartozik a „Na tvých rtech” című szám, amiben ha sikerült helyesen értelmeznem a bookletet, Vladimír Václavek szövegel, miközben akusztikus hangszerek adják a zenei alapot, és Iva Bittová énekkel kíséri – de szavak nélkül, csupán hangokkal, amelyek mégis tökéletesen illeszkednek a zenéhez. Ez csak azt a véleményemet erősítette meg, hogy itt bizony komoly áthangszerelés, újrakonstruálás történt. Jó példa erre a „Huljet, huljet” című 1997-es kompozíció, amiben ugyan megtartották a hegedű eredeti, kifejezetten zaklatott játékát, de az énekesnőn kívül komoly szerepet kap a kórus, és így teljesen más lett az összhatás.

 

Iva Bittová ezzel a lemezzel már a sokadik arcát mutatja meg nekem, és eddig minden alkalommal elvarázsolt. Tetszett a program összeállítása, ahogyan a népdalokat keverték a modernebb dalokkal, tetszett a visszafogott hangszerelés, ami általában szerényen a háttérbe húzódott, tág teret biztosítva az éneknek, az emberi hangnak. Bizonyság erre az album leghosszabb szerzeménye (Uspávanka), ahol a tétova zongora és a minimalista gitár csak aláfestésként van jelen, a dallamot, a tempót az ének diktálja.

 

A közönség reakció alapján megvalósították a lemez címével kitűzött célt, és mindenki örömmel távozott a helyszínről, s mindegy mellékesen újra átélhette az élő zene semmivel össze nem hasonlítható élményét.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Na tvých rtech, Huljet, huljet, Uspávanka

2021-ben megjelent album (Indies Scope)

Weboldal: https://www.bittova.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Iva Bittová - ének, hegedű

Vladimír Václavek - ének, gitár

Antonín Fajt - billentyűs hangszerek, ütőhangszerek

Ivo Viktorin

Babačka – kórus

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Les
  2. Ej lásko, lásko
  3. Fe labu mange
  4. Ej padá, padá
  5. Sil jsem proso / Koníčky milého
  6. Huljet, huljet
  7. Na tvých rtech
  8. Uspávanka
  9. Čekati
  10. Já mám ženu maličkou
  11. Zabili, zabili
  12. Tam u řeky
  13. Říčka
  14. In B
  15. V černém
  16. Víneček
  17. Povej vetrík