Főkép

Ezért szeretem többek között a WOMEXeket, mert időnként olyan zenék jönnek szembe, amelyekkel egyébként nagy valószínűséggel soha az életben nem találkoznék. Miközben pénteken a keleti szárny kiállítói között bóklásztam, rácsodálkoztam az indonézek standjára. Szóba elegyedtem a pult mögött állókkal, akik amikor meghallották, hogy új zenéket keresgélek, a kezembe nyomták ezt a válogatáslemezt.

 

Korábban egyedül a gamelán jutott az eszembe, ha indonéz zenére terelődött a szó, és ezzel nagyjából a végére is értem a tudásomnak, szóval pont időszerű volt az ismereteim bővítése. A két lemezen tizenöt előadó mutatja meg repertoárjának legjavát, és egyúttal arra is sort kerítenek, hogy megmutassák hazájukban mennyire sokszínű a világzene – szúfi, jazz, rock egyaránt megtalálható a hatások között.

 

Igazából mindegyik szám tetszett, csak volt pár, ami azért a többinél jobban. Kezdve rögtön a válogatás első tételével, amelyet Indonézia legnyugatibb, speciális státuszú tartományából érkezett Kande együttes ad elő. Tizenketten alkotják a társulatot, és egyaránt használják a hagyományos aceh ütőhangszereket (rapai, geundeurang, tamboe, rapai pasee, stb.), valamint a modern hangszereket (például basszusgitár), amitől az egész olyan lesz, mintha vallási muzsikát kevernénk rockzenével. A produkciót mégis az énekes, Rafli teszi igazán emlékezetessé, köszönhetően egyedi orgánumának és stílusának. Sajnos nem találtam jó minőségű klipet, de talán így is átjön az az energia és szenvedély, ami jellemzi a „Meuseunoh” című dalt.

 

 

A következő rácsodálkozást a nyugat-szumátrai Riau Rhtyhm kamarazenekar kompozíciója váltotta ki belőlem. Ennek oka, hogy részben nyugati hangszereket használnak (cselló, hegedű, dob, fuvola), de ezeken maláj a dallamot játszanak, ami annyira fülbemászónak bizonyult, hogy napokig velem maradt.

 

 

Harmadikként a Bona Alit együttes „Adi Jenaka” számát említem, ami gyakorlatilag a hagyományos balinéz zene és a nyugati rock mixe. Az elektromos gitár érdekesen keveredik a sokféle ütőhangszerrel és a kéthúros hegedűvel – tényleg nagyon fura ezt a dallamot ilyen párosításban hallgatni. Az meg már csak ráadás, hogy mindezt ének nélkül teszik, mert ez egy instrumentális darab.

 

Arra sajnos nem sok esélyt látok, hogy ebben az életben eljutok az IMEX-re, így marad a ez a válogatáslemez kiindulási pontként, és apránként majd igyekszem belehallgatni a felsorolt együttesek albumaiba.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Meuseunoh, Pencalang, Adi Jenaka

2021-ben megjelent album (Lokaswara)

Weboldal:nem találtam

 

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Kande: Meuseunoh
  2. Suarasama: Timeline
  3. Riau Rhtyhm: Pencalang
  4. Sako Sarikat: Rono Batu Putiah
  5. INO Ensemble: Blues for You
  6. Sambasunda: Kukupu
  7. Kua Etnika: Mademenan
  8. Bona Alit: Adi Jenaka
  9. Ayu Laksmi & Svara Semesta: Hyang
  10. Jegog Suar Agung: Tabuh Trungtungan Damar Hyang
  11. Kunokini: Anak Panah
  12. Marinuz Kevin x VJ Beats: Eri Rambu Balu
  13. Tingkilan Kota Raja: Erau
  14. Dadendate: Dadendate
  15. Hawaiian Teluk Ambon: Papaceda