Főkép

Érdekes megfigyelni a világzenében formálódó irányzatokat. Miközben a fő tendencia még mindig a meglévő népzenei hagyaték ilyen-olyan elemekkel való kiegészítése (Omiri), és az így létrejövő keverék tálalása, illetve a létező stílusok ápolása, továbbfejlesztése (Flor De Toloache), addig vannak páran, akik teljesen új utakra lépnek, és szakítva a megszokásokkal, egészen más elgondolás alapján nyúlnak hozzá a hagyományokhoz. Jó példa erre az idei WOMEX fellépő Lina_Raül Refree duó, akik a fadót igyekeznek újraalkotni.

 

Európa másik felében tevékenykedik a 2015-ben alakult Multumult ethnofolk formáció, akik a román népzenei hagyományokból kiindulva jutnak el egy minimalista, egyszerre kísérletező és ambient felfogású zenéig. Sikerül nekik azt a kisebbfajta csodát megalkotniuk, hogy miközben végig érezhető az alter felfogás, mégis zsigeri, természetes marad a muzsikájuk. Ez gondolom főként annak köszönhető, hogy amennyire lehet, akusztikus hangszereket használnak, amikor pedig mégis igénybe vesznek szintetizátorokat, vagy effekteket, azok sem borítják fel az összhangzást.

 

Nem tudom, hogy a hét év közös zenélésnek köszönhető, vagy velük született adottság, de mind a kilenc szerzeményben sikerült fenntartani az egyensúlyt a régi és az új között. Ezzel egyáltalán nem azt mondom, hogy a lemez felkerül a listák élére, vagy a világzenére szakosodott rádiók a Now And Then (New Sounds From An Old World) albumot sugározzák majd kiemelt rotációban, mert ez a zene annyira messze van a megszokottól, mint Makó Jeruzsálemtől. A dallam másodlagos, inkább az ambient, a pillanatnyi hangulat kerül előtérbe, kiegészítve improvizációval, szólókkal, és ha egy lépéssel tovább megyek, akkor pszichedelikus utazásnak fogom fel az egészet, ami a Kárpátok bércei közé, a pásztorok közé vezet, vagy még azon is túl. Ráadásul ahogy haladunk előre az albumon, egyre kísérletezőbb darabok szólalnak meg.

 

Korábban már említettem, de muszáj újfent kiemelnem, hogy minden kísérletezés ellenére az egész mégis természetes marad, és nem mentes a hipnotikus felhangoktól. Harmadik lemezén a Multumult tökélyre fejlesztette stílusát, és úgy dolgozzák fel a népdalokat, táncokat, oly mértékben értelmezik szabadon az eredetiket, amire hamarjában nem sok hasonló példát tudok felsorolni. Ahogyan keverik az éneket, az akusztikus és az elektronikus hangokat, az egyszerre tűnik természetesnek és alaposan átgondolt kompozíciónak. Az időnként idegesítő vonósok mellé pakolt monoton ritmusszekció (például „Hora Soldatilor”) úgy sejtem a drone stílussal kacérkodik, mert ez is jellemző a zenéjükre. Éppen ezért a Now And Then főként azok számára ajánlott, akik nyitottak a kísérletező zenei projektekre.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: mind a kilenc kompozíció

2021-ben megjelent album (The Lollipoppe Shoppe)

Weboldal: www.multumult.ro

 

 

A zenekar tagjai:

Marina Pingulescu ­­– hegedű, ének

Călin Torsan – fúvós hangszerek, ének

Vasile Gherghel – samplerek, elektronika, ének, basszusgitár

Marius Achim – dob, ütőhangszerek

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Lesi, Soare! / Come Out, Sun
  2. Braul / Old Wallachian Dance
  3. Hora Soldatilor / Soldiers' Round Dance
  4. Cand Era In Vremea Mea... / Back In My Time...
  5. Maneaua Din Clejani / Oriental Song From Clejani
  6. Cantec In Stil Levantin / Song In Levantine Style
  7. Doina Cucului / Cukoo's Song
  8. Atica / Romanian Dance
  9. Gata-Ti, Fata, Laduta / Girl, Finish Packing Up Your Trunk!