Főkép

Immáron 25 éve létezik a román Fanfare Ciocarlia együttes, és dacára a világméretű járványnak, ami gyakorlatilag lehetetlenné tette a zenészek és a közönség személyes találkozását, valamint a koncertezést, ami manapság a legfontosabb bevételi forrása lett minden muzsikusnak, szóval minden nehézség dacára, a rajongók anyagi és erkölcsi támogatása lehetővé tette ennek a jubileumi albumnak a megjelenését.

 

Egy ilyen évfordulós korongtól nem várok mást, csak egyfajta összegzést, derüljön ki általa miért olyan fontos és népszerű a társulat, miben jó, mik az erősségei, és persze nem utolsó sorban, hogy hol tartanak manapság. Azt kell mondjam, hogy a beszédes című It Wasn't Hard To Love You lemez minden elvárásomat teljesítette, és még egy kis pluszt is kaptam.

 

A Fanfare Ciocarlia gyakorlatilag magán viseli a balkáni rezes bandák minden védjegyét, nagy létszám, különféle fúvós hangszerek (főként réz), ritmusszekció, instrumentális és vokális számok. Amiben mégis mások, az részben az otthon hallott dallamvilág használatában, valamint ezzel egyidejűleg minden, számukra érdekes zene adaptálásában rejlik. Oké, erre más a balkáni csoportok is képesek (utalok itt az Ekrem Mamutović Orkestar Britney Spears „Toxic” feldolgozására), csak náluk ez nem eseti jellegű, hanem rendszeres.

 

A másik védjegyük egyértelműen a gyorsaság – ezen a lemezen gyakorlatilag alig van lassú nóta, a többség kifejezetten gyors. Amelyik mégis nyugisabb tempójú (The Trumpeter's Lament), az pusztán taktikai megfontolásból került fel a többi mellé, hogy a hallgató pulzusának legyen ideje kisebb fordulatszámra kapcsolni. Azért manapság már kevés, ha valaki csak gyorsan játszik, azért nem árt, ha hangszerkezelésben és komponálás terén is képes felmutatni valamit. Ezen a téren sincs miért szégyenkezniük, mert például a „The Hungarian Wild Bunch” című tétel, amit legalább három-négy részből állítottak össze, és amiben feltűnik egy ismerős magyar dallam (Brahms), az alatt végig ott lüktet a balkáni rezes lélek – ez igazi mestermű szerintem.

 

Aztán van itt egy nóta a 2020-as Borat moziból (Just The Two Of Us), az egyszem polka meg inkább egyfajta germán umtatta mulatósra emlékeztet (Pannonicated Polka) – egyébként ez a két szám a kisebbségben lévő vokális tételek közül való. A gyorsabb dalok közé tartozik az egyik kedvencem (Demon Dance), mert nemcsak a tempót, hanem az energiaátvitelt is fentebb srófolták benne.

 

Mindazonáltal ezt a lemezt nem elegendő egy vagy akár két alkalommal meghallgatni, ugyanis egyszerűsége ellenére azért bőven tartalmazz olyan megoldásokat, amelyek csak többszöri nekifutásra lepleződnek le. Mint amilyen például a „Red Moon” közepének keleties dallama, vagy a „First Aid Klezmer” fülbemászó melódiája.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: The Hungarian Wild Bunch, Demon Dance, First Aid Klezmer

2021-ben megjelent album (Asphalt Tango Records)

Weboldal: www.fanfare-ciocarlia.com

 

 

A zenekar tagjai:

Costel Oprica Ivancea alto saxophone, clarinet

Dan Ionel Ivancea alto saxophone

Costica “Cimai” Trifan trumpet & vocals

Paul Marian Bulgaru trumpet

Craciun Ovidiu Trifan trumpet

Lazar Radulescu trumpet & vocals

Laurentiu Mihai Ivancea bariton horn

Constantin “Sulo” Calin bariton horn

Mihaita Sergiu Nastase helikon

Vasile Stangaciu helikon

Paul Benedikt Stehlescu drums & percussion

Costel “Gisniaca” Ursu kettle drum

 

Közreműködők:

Džambo Agušev – trombita (10 & 12)

Vladuţ Ivancea – klarinét (2,7 & 9)

Michael Metzler – darabuka (2 & 11)

Iulian Canaf – ének (8)

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Just The Two Of Us 2:57
  2. Babo Never Worked A Day 3:50
  3. The Hungarian Wild Bunch 2:25 (dedicated to Jaap Scholten)
  4. Pannonicated Polka 2:14 (dedicated to Pannonica Festival)
  5. Escape From Baltimore 3:27
  6. Song For Noga 2:46
  7. Hobo Kolo 1:53 (dedicated to Charles M Higson)
  8. The Trumpeter's Lament 3:29
  9. First Aid Klezmer 2:52 (dedicated to Viorica Agarici)
  10. Porsche Polka 1:48 (dedicated to Carsten Ernst)
  11. Gypsy Mambo No. 555 3:35
  12. Red Moon 3:44
  13. Busbus 3:06
  14. Demon Dance 2:23 (dedicated to Ivan Nikolaev)
  15. Cruzzzando El Campooo 2:23
  16. Mosquito Swamp (digital bonus track) 2:49