Főkép

A rovat elmúlt pár évében gyakran írtam olyan albumokról, amelyekben a központi hangszer a harmonika volt, és ennek kapcsán mindig örömmel gondolok vissza az egyik első találkozásomra ezzel a hangszerrel. Évekkel ezelőtt Kimmo Pohjonen albuma, a Sensitive Skin annyira különlegesnek bizonyult, hogy ettől kezdve, ha lehetőségem nyílt rá, mindig meghallgattam az ilyen zenéket.

 

Így amikor meghozta a posta a finn Toni Perttula új albumát, egy pillanatig sem haboztam, csak a külvilágot kellett kizárnom, hogy maradéktalanul a Pajavasara / Forging hammer számaira tudjak koncentrálni. Erre szerintem egyébként mindig szükség van, amikor instrumentális muzsikáról van szó, hiszen itt nincsenek szavak, melyek segítenének, útba igazítanának. Ilyenkor mindig magára van utalva a hallgató, és egyedül kell értelmeznie, milyen érzést, üzenetet kívánt célba juttatni a zenész. A hangulat az egyszerűbb történet, annak a beazonosításával általában nincs baj. Ebben az esetben annyi könnyítést kapunk, hogy a booklet tartalmazza pár sorban mindegyik szám leírását.

 

Engem igazából az fogott meg, hogy a lemezen hallható minden hangot Toni Perttula varázsolta elő. Ehhez a harmonikáján kívül az elektronikát hívta segítségül, és további hangszerekkel és effektekkel gazdagította a hangzást. Elég csak meghallgatni a „Hehku” szerzeményt, ahol zavarba ejtő a harmonikát kísérő hanggyűjtemény gazdagsága. Ha a dallamot helyezem előtérbe, akkor nyilván a „Takouma” lesz a kedvencem, ahogyan hajladozik a fő téma, az nekem ugyan nem a kovácsműhelyt idézi meg, de emlékezetes darab.

 

Ezt azért említem, mert a számok egyébként lazán kapcsolódnak a központi témához, a kovácsoláshoz. Ami bizonyos értelemben rokon a zenéléssel, hiszen mindkét tevékenység alkotó folyamat, aminek eredményeként valami új jön létre. Felfoghatjuk úgy is, hogy a finn népzenéből kovácsol ki valami újat, ami egyszerre modern és ősi. A kovácsolás ritmusa például a „Rauta” lüktetésében érhető tetten, ha picit odafigyelünk, szinte látjuk, miként emelkedik és süllyed a kalapács. Ja, és nem utolsósorban érezzük az energiát, a határozottságot – ami nélkülözhetetlen a fém megmunkálásához. Érdekesnek találom, hogy a honlapján azt írja, hogy az ő kovácsműhelyében megolvadnak a hangok, és egy teljesen új formába kovácsolja azokat.

 

Javaslom a többszöri meghallgatást, mert egy alkalom biztosan nem lesz elegendő Toni Perttula virtuóz játékának felderítéséhez. Azt sajnálom csak, hogy videóklip nem készült a lemezhez, ezért nem tudom megmutatni, mire képes a harmonikájával, és arra sem látok sok esélyt, hogy a közeljövőben fellépjen Budapesten. Így marad a Pajavasara / Forging hammer album, amit viszont biztosan sokszor elindítok majd a lejátszómban.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Hehku, Takouma, Pohjoistuuli

2021-ben megjelent album (Bafe's Factory, Galileo Music)

Weboldal: https://www.facebook.com/toni.perttula

 

 

A zenekar tagjai:

Toni Perttula

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Talvenselkä / Heights of Winter 5:39
  2. Hiipuva / Tail away 4:10
  3. Hehku / Glow 3:42
  4. Takouma / Dents 4:08
  5. Rauta / Iron 4:32
  6. Magnetar 5:54
  7. Vaskinen / Copper 4:15
  8. Pohjoistuuli / North wind 5:06