Főkép

Vannak emberek, akik képtelenek nyugodtan üldögélni, és vannak művészek, akik képtelenek egyetlen dologgal foglalkozni. Közéjük tartozik a ciprusi Antonis Antoniou, akinek a neve a magyar világzene-kedvelők előtt sem ismeretlen, mivel a Monsieur Doumani tagjaként már fellépett hazánkban. No meg a Trio Tekke alapítójaként is ismert.

 

Ez az első szólólemeze, és várakozásomnak megfelelően itt azokkal az ötletekkel találkoztam, amik a többi projektjébe nem fértek bele. Az egész alapja természetesen a ciprusi népzene, amiben görög és török elemek egyaránt megtalálhatóak. Az akusztikus hangszerek mellett jól elfér a szintetizátor, miként az olyan stílusok használata sem idegen Antonis Antoniou elképzelésétől, mint például a rock és a jazz.

 

Ez egy politikus lemez, és a szerzőnek érezhetően nincs jó véleménye a politikusokról, hiszen az 1963-ban kialakított Zöld Vonal még mindig kettéosztja a szigetet, és nincs jele annak, hogy a két rész egyesülne a közeljövőben. Egyik-másik szerzeményben érzem a dühöt, és általában sötét hangulat, hangsúlyos a basszus. Gondolom, a járvány miatti korlátozások csak még jobban felerősítették a megosztottság, az elszigeteltség érzését, és ezek is ott vannak a zenében. Ez alól talán az utolsó tétel jelent kivételt, amelyben mintha néhány napsugár már átragyogna a homályon.

 

Nagyon változatos lett az album, ami a „Kkismettin” hipnotikus hatású kántálásától kezdve a tiltakozó „Livanin” görög dallamán át tényleg sokfelé elvezet bennünket. Azt sajnálom, hogy nem értem a szövegeket, mert az angol fordítás alapján bizony ezek költői szépségű versek, amelyekben nemcsak a düh, hanem a remény is jelen van.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Kkismettin, Doulia, Achtina

2021-ben megjelent album (Ajabu! Records)

Weboldal: https://www.facebook.com/antonisantonioumusik

 

 

A zenekar tagjai:

Antonis Antoniou

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Livanin 03:14
  2. Ttappa Kato (ft. Andreas Neocleous) 04:25
  3. Kkismettin 04:33
  4. Angali 04:46
  5. Yelia je Ttelia 03:39
  6. Barıs 04:38
  7. Doulia 03:36
  8. Varella 04:24
  9. Djinourkes Meres 03:44
  10. Achtina (ft. Efthymia Alphas)