Főkép

Ennél a lemeznél is azt érzem, mint az utóbbi hónapokban már annyiszor, az alkotó folyamatnak kifejezetten előnyére vált a járványhelyzet, a koncertek, a fellépési lehetőségek elmaradása. Kényszerűségből több idő jutott a komponálásra, a témák és a szövegek kidolgozására – aminek végső soron mi, a hallgatók vagyunk az élvezői, hiszen olyan remek albumokat kapunk, mint amilyen a Dalriada 2021-es korongja lett, amelynek megjelenését eredetileg tavaly őszre tervezték.

 

Ami egy echte folk-metal produkció, olyan, ami megtartott minden értéket az előző albumokból, csak valahogy sikerült még jobbá, picit mássá tenni a muzsikát. Mondjuk a Nyárutó felvételekor, érzésem szerint, több népi hangszert használtak, és azok a számok közelebb álltak a népzenéhez. Megmaradtak viszont az igényes szövegek, amelyekben van mondanivaló, és amelyek egy része ismét a magyar múlttal foglalkozik. Jó példa erre a „Rákóczi zászlaja” című dal, ami népdalként indul, aztán belépnek a gitárok, hogy a végére átmenjen metalba. Pont annyira epikus (az egyik kedvencem), mint amennyire a téma megkívánja, és a kórus csak fokozza a hatást, a szöveg pedig felsorolja a szabadságharcot kiváltó okokat, és visszaad valamit abból a lelkesedésből, amit kezdetben kiváltott az ország népéből.

 

Nekem nincs bajom az „Ezer élet, ezer csillag” című dallal, mert ha van valami, amit a mai napig nem sikerült a politikusoknak (és velük együtt nekünk) megnyugtató módon feldolgoznunk, az éppen Trianon, és szerintem az emlékév sem vitt közelebb bennünket a feloldáshoz. A hozzá készített klipben szépen kiegészíti egymást a zene-szöveg-kép hármas – megtekintés után javallott a felülről megmutatott helyek listáját végigböngészni.

 

Binder Laura hangja semmit sem kopott, még mindig markánsan egyéni, nyilvánvalóan ez az egyik védjegye a Dalriadának. Érdekes ellenpont vele szemben az „Őszi ének” hörgésbetétje – hegedűszólóval kiegészítve, a dob és a mélyre hangolt gitárok kíséretében egészen különleges élmény. Amit persze sikerült überelni az akusztikus betéttel. Az „Örökség” a benne hallható sajnálatosan rövid gyerekkórus miatt kivételes, és egyébként jól példázza a Dalriada sokoldalúságát. Az epikus tételek közé tartozik az album egyik leghosszabb dala (Huszáros), ami szintén történelmi témájú, rengeteg kórussal, hegedűvel, zúzós gitárokkal, gitárszólóval, tempóváltásokkal – a befejezése pedig igazán nagyívű lett.

 

Nekem még mindig tetszik, ahogyan a népzenét ötvözik a metallal, és csak remélni tudom, hogy a mostanában emlegetett betyáros film előkészítése mellett azért marad idejük dalszerzésre, hasonló lemezek készítésére.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Huszáros, Betyár-altató

2021-ben megjelent album (H-Music Hungary)

Weboldal: https://dalriada.hu/

 

 

A zenekar tagjai:

Binder Laura – ének

Ficzek András – ének, ritmusgitár

Németh–Szabó Mátyás – szólógitár

Molnár István – basszusgitár

Szabó Gergely „Szög" – billentyűs hangszerek

Monostori Ádám „Monesz" – dobok

 

Közreműködők:

FAJKUSZ BANDA:

Fajkusz Attila – hegedű, tekerő

Szőke Gergely – brácsa, akusztikus gitár

Szőke Ernő – nagybőgő

 

VENDÉGEK:

Kovács Gergely – akusztikus gitár, szólógitár

Cserfalvi Zoltán – szólógitár

Boros Béla – basszusgitár

Ficzek András Ferenc – ének, vokál

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Ezer élet, ezer csillag
  2. Rákóczi zászlaja
  3. Dúvad
  4. Őszelő
  5. Betyár-altató
  6. Földanya
  7. Huszáros
  8. Örökség
  9. Őszi ének
  10. Ezer csillag