Főkép

Ezt az albumot egyértelműen a világzene kategóriába kell helyeznem, azon belül pedig a nagyon különleges polcra, azon belül is a hűha-élményt okozó korongok közé – mert olyan egyediséget találtam benne, amihez már régen nem volt szerencsém. Pedig a tavalyi és az idei év sem szűkölködött kiváló lemezekben, de ez tényleg valami nagyon különleges lett.

 

Első hallásra úgy éreztem, mintha egy death vagy inkább doom metal banda pincéből szalajtott énekesét állították volna egy mongol world music együttes élére. Albert Kuvezin hangja pont azon a mély frekvencián rezonál, ami egyszerre borzongató és kellemes, kapásból a 2010-ben elhunyt Peter Steele jutott eszembe róla, csak Kuvezin még mélyebbről szólít meg.

 

A Yat-Kha (Ят-ха) formációval a kilencvenes években volt népszerű, aztán mondhatni eltűnt a szem elől, hogy idén térjen vissza a hangzatos című új lemezével. A számok között saját szerzemény, népdal és feldolgozás egyaránt megtalálható, de valahogy az egész összeáll egy kerek egésszé. Minden nóta nyugis, nem rohanunk sehová, és a hangszerelés is letisztult, olyan, mintha az énekes ráérősen elmesélné, mit gondol, lát a világról. Egy interjúban Kuvezin azt mondta, hogy eredetileg több akusztikus hangszert szeretett volna használni, de a járványhelyzet miatt erre nem volt lehetősége. Azt ugyan nem tudom, miként szólt volna az a verzió, de nekem ez, ami végül rögzítésre került, nagyon tetszik.

 

A hangján kívül az akusztikus gitárjátéka fogott meg legjobban, ahogyan kíséretként, díszítésként használja például az „On The Path (Eternal Tengri Will Call Us)” című tételben, ahol csak a versszakok közötti szünetben került előtérbe a gitár, hogy pár akkordot pengessen, majd újra az énekre kerül a hangsúly. A két feldolgozás közül, úgy gondolom, a második sikerült jobban (While My Guitar Gently Wheeps), mert ez valahogy jobban megérint, mint a Black Sabbath átirat (Solitude).

 

Mivel tíz év szünet után jelent meg az új lemez, remélem valaki újra kiadja a Yat-Kha korábbi korongjait, hogy ha már koncerteken nem hallhatjuk ezeket, akkor a fiatalabb generációk is felfedezhessék maguknak ezt a különleges hangulatú muzsikát.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: We Will Never Die, On The Path, Kongurgai

2021-ben megjelent album (The Lollipoppe Shoppe)

Weboldal: http://yat-kha.ru/en/

 

 

A zenekar tagjai:

Albert Kuvezin – gitár, ütőhangszerek, khomuz, ének

Sholban Mongush – igil, háttérvokál

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Kongurgai
  2. We Will Never Die
  3. Shartylaam (My Locust)
  4. Umyvalsya Noshyu Na Dvore
  5. Ak-Oruk (The White Road
  6. Solitude
  7. Bodap Choran (I Walk Myself)
  8. On The Path (Eternal Tengri Will Call Us)
  9. While My Guitar Gently Wheeps