Főkép

Amikor a hanyag zenei elegancia feszültséget teremt és figyelmet követel, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy John Scofieldet halljuk. Gitározásával egy olyan nyelvet hozott létre, amelynek motorja a folytonos kontrapunktikus feszesség, ami mégis olyan lágyan ringat, hogy állandó élvezetet kelt ritmusaival. Persze ehhez kellenek olyan társak is, akik immáron több évtizedes múltra visszatekintő triót és ennek szerteágazásaiban egyéb felállásokat alkotnak Scofielddal: Bill Stewart dobokon és Steve Swallow basszusgitáron. Ki ne ismerné őket a jazz panteonjából?

 

A közel egy éve megjelent legutóbbi trió lemezükön Steve Swallow szerzeményei közül egy csokor válogatást mesélnek el hármójuk nyelvén, Scofield debütáló ECM albumán. Koruk ellenére olyan energiákkal, amelyet nemcsak a nyugdíjas, de a fiatal muzsikusok is megirigyelhetnek. A már klasszikusnak számító „Falling Grace” gyors tempója után a „Portsmouth Figurations” lendülete minden alkalommal elgázol, és bár tudom, hogy mi következik, mégis felkészületlenül ér. Mint egy igazán remek korong, a Swallow Tales minden hallgatáskor valami újat kínál, és az élmény folyamatosan érik: hol a ritmusszekció félelmetes összhangja, hol a felettük úszó dallamok kötik le a figyelmemet, hol egyszerűen a hármas párbeszédszerű játéka, a spontán reakciók, amelyek mintha éppen a hallgatás pillanatában születnének meg, újra, és aztán ismét. 

 

Pedig a felvételek valójában már több mint két éve készültek, 2019-ben, egyetlen márciusi napon, amolyan „old school” módon, ahogyan meséli Scofield, aki húszéves korában találkozott Swallowal a Berklee College of Musicban. „Imádom ezeket a témákat. Néha, amikor együtt játszunk, olyan, mintha egy nagy gitár szólna: a basszus rész és az én részem. Amit pedig Bill tesz hozzá, az több mint dobolás: dallamosan játszik, miközben elképesztő keményen üti és rázza.”

 

John Scofield számtalan izgalmas kalandozást kínált az elmúlt évtizedekben a folytonosan megújuló projektjei rengetegében, de csupasz trió felállásban, stúdióban ez a trió első felvétele – az EnRoute koncertfelvétel válogatás, a This meets That kiegészül egy nagyzenekarral és mindig van valaki, aki egy kicsit belefúj etc. Ez a trió viszont egy olyan stúdióval (The James L. Dolan Recording Studio at NYU) és hangmérnökkel (Tyler McDiarmid) bővült ki, amelynek hangminősége is egészen kiemelkedővé teszi ezt az albumot, amelyet bármikor érdemes beszerezni, hiszen, ahogyan Scofiled meséli:

 

„Negyven éve játszom ezeket a témákat, és nagyon örülök, hogy most a saját változatunkat dokumentálhattuk az ECM-nél, ami ötven éve Steve kiadója. Egy beérett, teljes kör, hasonlóan Steve zenéjéhez.”

 

Előadók:

 

John Scofield – gitár

Steve Swallow – basszusgitár

Bill Stewart – dob

 

Elhangzó szerzemények:

  1. She Was Young
  2. Falling Grace
  3. Portsmouth Figurations
  4. Awful Coffee
  5. Eiderdown
  6. Hullo Bolinas
  7. Away
  8. In F
  9. Radio

Fotó: Roberto Cifarelli