Főkép

De hiszen ezeket már ismerem régebbről! – ez a gondolat járt a fejemben, miközben először olvastam a válogatáskötetben található írásokat. Az előszó annak idején a Rúnában jelent meg, „Az átjáró” pedig egy régebbi gyűjteményben is szerepelt már.


De hiszen ezt már láttam a moziban vagy videón! – morfondíroztam magamban nem sokkal később. Meglepően sok – a kötetben fellelhető – ötletből készítettek filmet (volt, aminek rendezésével maga King próbálkozott). „A kukorica gyermekei”, „Kamionok”, „A szürke anyag”, „Leszoktató Rt.” – és akkor még nem is soroltam fel mindet.

Hát igen, amikor jó éve van, King mondhatni csodákra képes, függetlenül a terjedelemtől. Úgy tűnik 1977 termése kimondottan jónak számít, a megfilmesítések legalábbis erre utalnak. De vétek lenne csupán a mozivászonról ismert címeket elolvasni, hiszen a válogatáskötetbe került többi írás is figyelemreméltó.


Megannyi gyöngyszem, amelyekből újfent meggyőződhetünk King sokoldalúságáról, azon képességéről, hogy a megszokottól eltérően szemléli világunkat.

Sokoldalúságot írtam, s ez nem véletlen. Hiszen nem csupán ijesztő vagy (szó szerint) vérbő novellák szerepelnek itt, hanem ezektől gyökeresen eltérő alkotások is. „Az utolsó létrafok”-ban egy teljesen hétköznapi ember meséli el gyerekkorának meghatározó élményét, majd az ebből évtizedekkel később következő – azért sem árulom el, micsodát. Egy biztos, sok mindennek mondanám, de horrornak biztosan nem. Viszont nagyon tetszett, s nem ez az egyetlen elkalandozás a kötetben.

Azért nem kell megijedni, jócskán van mitől borzongani olvasás közben, s valljuk be, ez még jól is jöhet egy forró nyáréjszakán. Feltéve, ha nem kell munkába menni. Egy malomba. Ahol patkányok rohangálnak…

Stephen King novelláskötete életművén belül az olvasható szériába tartozik, ami a rajongótáboron kívül tartózkodók számára is élvezhető, értékelhető, emberbarát rövidségű írásokat jelent. Bár, ha jobban belegondolunk, ezek a rövidebb terjedelmű írások – éppen sokoldalúságuk miatt – talán még félelmetesebbek, mint egy komplett regény. Megannyi ötlet – megannyi borzongás. Csak győzzünk egyik hangulatból a másikba kerülni.

A kötetben szereplő írások:
Bevezető
Előszó
Jerusalem’s Lot
Éjszakai műszak
Éjszakai hullámverés
Az átjáró
A mángorló
A mumus
A szürke anyag
Csatatér

Francokat
Kamionok
Néha visszatérnek
Indián tél
A párkány
A fűnyíróember
Leszoktató Rt.
Én tudom, mire van szükséged
A kukorica gyermekei
Az utolsó létrafok
Aki a virágot szereti…
Még egyet útravalónak
A 312-es szoba