Főkép

Érdekes módon mostanában több olyan lemez fordult meg a lejátszómban, amelyeket évekkel korábban rögzítettek, de különféle okok miatt csak most jutottak el a kiadásig. Ez azért meglepő számomra, mert alapban úgy gondoltam, hogy pár év pihentetés vagy, mint például jelen esetben is, a több mint tíz éves kihagyás nem tesz jót a zenének. Azt már nem tudom megmondani, miként jutottam erre a következtetésre – szerencsére kiderült tévedésem.

 

Persze az időtállósághoz szükség van olyan remek muzsikusra, mint amilyen a kubai zongorista, Omar Sosa, aki 2009-ben nyolc országban turnézott Kelet-Afrikában, és ha már ott járt, fellépések közben helyi zenészekkel készített felvételt. Mindenki a rá jellemző helyi hangszerével szállt be a közös játékba, amitől minden felvétel egyedi lett, mi több, akik erre hajlamosak, azok biztosan felfedezik az adott kor lenyomatát, mások – hozzám hasonlóan – csak élvezik ezt a sokféleséget, amiben békésen elfér egymás mellett a jazz és Afrika. Omar Sosa most szakított időt az akkor készített felvételek rendezésére, kompozícióvá formálására, és kiegészítették a szükséges zongorával, ütőhangszerekkel, bármi egyébbel, szóval igazából ez egy régi-új album. Érdekességként még annyit, hogy a 2009-es turnéról Olivier Taïeb készített egy dokumentumfilmet Souvenirs d'Afrique címmel.

 

Nekem legjobban Sileshi Demesse és Omar Sosa közös száma tetszett (Che Che) zakatoló ritmusának (állítólag a lovaglás ihlette), a minimalista hangszerelésnek (ezen állítás egyébként majd az egész lemezre érvényes) és a jazzes zongorajátéknak köszönhetően. Hangulatát és magát a szerzeményt tekintve nyilvánvalóan az egyik legígéretesebb darab a lemezen, igazi ihletett egymásra találással összekötött örömzene. Nehezen megfogható hangulatú a másik közös daluk (Tizeta), de legalább ennyire emlékezetes, biztos azért, mert ebben a nőkről énekel Sileshi Demesse. Az Abel Ntalasha társaságában felvett „Shibinda” gyönyörű példája a fekete kontinens és a jazz szimbiózisának, miként az album utolsó tétele (Ravann Dan Jazz) harmadikként blues-szerű elemekkel gazdagítja a zenét.

 

Az album sok erénye közül az egyik nyilvánvalóan maga a tény, hogy létrejött, és 2021-ben végre megjelent. A másik az a visszafogottság, ahogyan Omar Sosa közelített a felvételekhez, nem törekedett a zongora előtérbe helyezésére, és a visszafogottsága csak még jobban kiemeli ezeknek a számoknak a különlegességét.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Che Che, Shibinda, Tizeta

2021-ben megjelent album (Ota Records)

Weboldal: https://www.omarsosa.com/

 

 

A zenekar tagjai:

Omar Sosa – zongora, ütőhangszerek, ének, kalimba

 

Közreműködők:

Steve Argüelles – dobos, producer

Rajery – valiha

Monja Mahafay

Abel Ntalasha – énekes

Christophe Minck

Sileshi Demesse

Steven Sogo

Olith Ratego

Alan Sousa

Menwar

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Tsiaro Tsara
  2. Thuon Mok Loga
  3. Elrababa
  4. Eretseretse
  5. Che Che
  6. Veloma E
  7. Kwa Nyogokuru Revisited
  8. Tizeta
  9. Sabo
  10. Meinfajria
  11. Shibinda
  12. Dadilahy
  13. Ravann Dan Jazz