Főkép

A lemez kapcsán két lehetőség áll a hallgató előtt: vagy megpróbál az interneten utánanézni annak, hogy kicsoda az 1928-ban született Mãe Carmen (Carmen Oliveira da Silva, Mãe Carmen do Gantois vagy Mãe Carmen de Oxal néven is említik). A candomblé vallás papnője, aki nemcsak ennek az afrikai (yoruba) eredetű hitvilágnak a megmaradásáért tesz sokat, hanem ennek kapcsán az afrikai kulturális örökség, a zene, a tánc és minden ehhez kapcsolódó hagyomány népszerűsítéséért, megőrzéséért. Akit érdekel, itt a róla szóló wiki-szócikk portugálul, mivel Brazília Bahia államában él. https://pt.wikipedia.org/wiki/M%C3%A3e_Carmem

 

Akit viszont nem érdekel a háttér, csak a zenére kíváncsi, annak nem kell mást tennie, mint elindítani a dupla LP-t vagy a dupla CD-t, és közben legfeljebb eltűnődik azon, hogy vajon a zenének, vagy a Mãe Carmen iránti tiszteletnek köszönhetően jelölték a 2020-as Latin Grammy egyik kategóriájában ezt a lemezt?

 

Az első szám (Oriki - Orixá Exú) rövidsége ellenére megadja az alaphangulatot, mert a ritmusszekció játéka afrikai törzsi dobolást idéz, ami egy váltás után ráolvasásnak vagy kántálásnak biztosít lüktető alapot. Rövidsége ellenére a végét sikerül teljesen ütemtelen befejezéssel lezárni. A pulzálás folytatódik a következő nótában, csak ehhez már éneket is kapunk, kórussal kiegészítve – még mindig megvan az egzotikus érzésem, mondjuk, ez inkább olyan magához ölelő, nyugtató dallam, bár az ütőhangszeres részlegnek más elképzelése van a nyugalomról.

 

A lemez hallgatása közben fájó szívvel vettem tudomásul, mennyire hiányosak az ismereteim a kortárs brazil zenéről, hiszen a rengeteg vendégmuzsikusból csak néhány név volt ismerős, de legalább most hallhattam pár kiváló muzsikust – Margareth Menezes hangjába egyenesen beleborzongtam a „Roda do Orixá Oduduwa” alatt –, akik ennyire sokszínűvé varázsolták ezt a lemezt.

 

Gilberto Gil az alábbit mondta a projektről: „Ez a munka Bahia és Brazília egésze szempontjából fontos didaktikai, pedagógiai, oktatási, értékelő és referencia funkcióval rendelkezik. A candomblé a brazil kultúra fontos eleme, és ez a felvétel a candomblé fontos hivatkozási pontja lesz.”

 

Érdekes, hogy vannak olyan dalok, melyekből szinte teljesen hiányzik a ritmus, szóval aki összeállította a sorrendet, az ezen a téren is ügyelt a változatosságra. Egyébként meg bármennyire igyekeztem más füllel hallgatni a muzsikát, gyakran rájöttem, hogy mégiscsak ott van benne a hit, az áhítat, amit csak érzek, és a camdoblé ismerete nélkül nem tudok hova tenni. Ha jól értem a kísérő szöveget, minden előadó hivatkozik egy-egy Orixára (Oxaguian, Odùduwà, Xangô stb.) – szerintem tiszteletre méltó a korunkra jellemző vallási (és egyéb) intolerancia idején ilyen egyértelműen jelezni az afrikai hatás fontosságát a homogénnek egyáltalán nem mondható brazil kultúrára.

 

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Roda do Orixá Oduduwa, iki - Orixá Exú, Ara Wa Romi Wa / Oxun la Omiro

2019-ben megjelent album (Gege Produções Artísticas)

Weboldal: https://www.facebook.com/obatalaalbum/

 

A zenekar tagjai:

Grupo Ofá

 

Közreműködők:

Gilberto Gil

Alcione

Gal Costa

Zeca Pagodinho

Nélson Rufino

Daniela Mercury

Carlinhos Brown

Lazzo Matumbi

Marisa Monte

Jorge Ben Jor

Margareth Menezes

Márcia Short

Ivete Sangalo

Mateus Aleluia

Luciana Baraúna

Yomar Asogbá

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Oriki - Orixá Exú - Félix Ayoh Omitire
  2. O Fururu Loorere - Orixá Oxalá - Carlinhos Brown
  3. Ajaguna Gbawa O - Orixá Oxagiayan - Lazzo Matumbi
  4. Roda do Orixá Oduduwa - Márcia Short & Margareth Menezes
  5. Wuyewuye Oro Bee Ko / E Ikofi O O - Orixá Xangô - Gilberto Gil
  6. Oluwa Mi – Orixá Oxagiayan - Ivete Sangalo & Mateus Aleluia
  7. Ara Wa Romi Wa / Oxun la Omiro – Marisa Monte & Gilberto Gil
  8. Obatalá – Homenagem à Mãe Carmen - Mateus Aleluia
  9. O Xe! o Xe Oniye! - Orixá Nla - Daniela Mercury
  10. O Yeku / Xa Omiludé – Orixá Oxum - Luciana Baraúna
  11. Abaniwaye - Orixá Oxalá - Mãe Carmem
  12. Odekomorode – Orixá Oxóssi - Alcione
  13. Kewa Jalaba Ode – Orixá Oxalufon - Yomar Asogbá
  14. Odu Re Odure Ayelala – Orixá Oxalá - Gilberto Gil & Jorge Ben Jor
  15. Carmen - Gal Costa & Gilberto Gil
  16. Orixá Babá – Orixá Oxalá - Mãe Carmem
  17. A Força do Gantois - Nélson Rufino & Zeca Pagodinho