Főkép

A tavalyi év vége felé – remélhetőleg a pandémiás helyzet már magunk mögött hagyott csúcsa idején – a Merítés-díj prózazsűrijében egyre inkább körvonalazódni kezdett az az ötlet, hogy ha csak játékos formában is, de meg kellene szavaznunk, hogy mely köteteket tartjuk a legjobbaknak, a legnagyobb hatásúaknak az elmúlt évtizedben. Természetesen lehet rajta polemizálni, hogy az „évtized” az 2010 és 2019 vagy 2011 és 2020 között volt-e, mi mindenesetre az előbbi időszakot neveztük ki annak.

 

Végül arra jutottunk, hogy zsűrink minden tagja elkészít egy 15 könyvből álló, a többiek előtt egyelőre titokban tartott listát, amelyeket később összesítünk, és amelyekből végül összeáll a Merítés-díj Évtized Könyve listája. Ugyanezt a metódust fogja alkalmazni a líra és gyermekirodalom zsűrije is.

 

Természetesen nem lennénk a Merítés-díj, vagyis a tudatos és elhivatott olvasók díja, ha nem kérdeztük volna meg az irodalombarátok közösségét is, így az elmúlt évekhez hasonlóan, a már jól megszokott módon lesz egy közönségdíjunk is.

 

Persze amikor már az ember ennyire benne van egy témában, mint most én is voltam, pörögni kezd az agya, hogy mit lehetne még kezdeni egy ilyen Évtized Könyve Projekttel. Ekkor jött az isteni szikra, hogy meg kellene kérdezni magukat az írókat is, hogy ők hogyan látják a magunk mögött hagyott évtized irodalmát, és ők mely műveket tartják a legjobbaknak, legfontosabbaknak és legjobban sikerülteknek.

 

Az elmúlt hetekben közel száz szerzőt kerestem meg ezzel kapcsolatban, és összességében több mint ötven fő (nagy részük már válaszolt, de néhányan még csak ezután fognak) mondta el nekem, hogy ők mely könyveket tennék fel a saját listájukra. Semmiféleképpen sem szerettem volna korlátozni egyiküket sem, így minden szépirodalminak tartott könyvet, bármilyen műfajban és műnemben (próza, líra, dráma) elfogadtam, amelyet magyar szerző írt, és amely először 2010 és 2019 közötti időszakban jelent meg.

 

Természetesen nem állítom, hogy mindenkit sikerült megkérdeznem, akit illett vagy kellett volna egy ilyen felmérésben, egy ilyen fajsúlyos kérdéssel kapcsolatban, de összességében elmondhatom, hogy kimondottan pozitív volt a fogadtatás, és a hazai írók, költők is szívesen részt vettek ebben a „játékban”.

 

A szerzők nagy, összesített listája a hó közepén fog az ekultura.hu oldalán megjelenni. Az eddigi válaszadók:

 

Adamik Zsolt, Antal Balázs, Áfra János, Babiczky Tibor, Barnás Ferenc, Baróthy Zoltán, Berta Ádám, Czinki Ferenc, Csabai László, Cserna-Szabó András, Falcsik Mari, Farkas Balázs, Garaczi László, Gerlóczy Márton, Györe Balázs, Gyurkovics Tamás, Halász Margit, Hartay Csaba, Horváth Viktor, Kácsor Zsolt, Kálmán Gábor, Karafiáth Orsolya, Kerékgyártó István, Komor Zoltán, Kontra Ferenc, Kötter Tamás, Lanczkor Gábor, Márton László, Mécs Anna, Milbacher Róbert, Moesko Péter, Molnár T. Eszter, Nádasdy Ádám, Nagy Gerzson, Nyáry Krisztián, Orcsik Roland, Patak Márta, Péntek Orsolya, Pető Péter, Solymosi Bálint, Szalay Zoltán, Szeifert Natália, Szilasi László, Szöllősi Mátyás, Totth Benedek, Turbuly Lilla, Vida Gábor, Vitéz Ferenc, Zoltán Gábor