Főkép

A könyv címe legalábbis bátornak hat, ha ugyan nem nagyképűnek, pláne, ha hozzávesszük, hogy egy zsebkönyvnél alig nagyobb, mattfekete puhafedeles, 128 oldalas kötetről van szó. De az még semmi: én azokat is rá akarom beszélni az elolvasására, akiknek eszük ágában nincs a fotózással foglalkozni.

 

Manapság szinte mindenki fotós, ez már közhely. Mobiltelefonja még a templom egerének is van, és a legtöbb ilyen bigyóval fotókat is lehet készíteni. Olyanokat, amilyeneket, de Instára, Facebookra, a haveroknak villogni jó lesz az is. Ugyanakkor igazi fotós, pláne fotóművész már nem terem minden bokorban. Viszont ilyen képdömping mellett csak jót tesz mindenkinek, ha tanulunk valamit arról, hogyan kell jó fotókat készíteni – vagy épp, hogy mitől jó egy fotó.

 

Mert Henry Carroll könyve ezt is megtanítja, a nyitottabb elméjű, kíváncsi és új dolgokat kipróbálni nem rest olvasóknak legalábbis. Henry ugyanis a fotózás alapjait rendkívül egyszerűen, érthetően, sőt olvasmányosan meséli el – ugyanakkor klasszikus fotográfusok és mai zsenik képeinek a segítségével (néhány név a teljesség igénye nélkül: Henri Cartier-Bresson, Nadav Kander, Ansel Adams, Dorothea Lange, Robert Capa, Sebastião Salgado). Minden oldalpáron van egy téma, mely az öt nagy fejezethez (kompozíció, expozíció, fény, objektívek és látásmód) kapcsolódik, ill. egy fénykép, mely mindezt illusztrálja. És Henry annyira jól tud magyarázni, hogy azoknál a fotóknál is megértem általa, hogy mi a jó bennük, amik addig simán csúfnak, értelmetlennek, mit-kell-ezen-nézni-jellegűnek tűntek. De persze jó pár olyan kép is szerepel a könyvben, ami a laikus elsőránézőknek is egyértelműen zseniális. Önmagában a fotóanyag miatt is megérné a kötet az árát.

 

Henry 2005-ben végzett a londoni Royal Academy of Artson, tehát ért is ahhoz, amiről ír. A humorát talán nem onnan hozta, de szerencsére az is van neki, és a szakzsargon, különféle táblázatok és tudományos alaposságú magyarázatok kerülése mellett is képes bárki által könnyen felfoghatóan elmondani, mit és hogyan kell csinálni, hogy a fotóink jók legyenek. A technikai alapokat is átadja, de főleg látni tanít – és valamelyest a továbbiak irányát is megmutatja (bár későbbi, remélhetőleg magyarul majdan szintén megjelenő könyveiben lehet ezekről többet olvasni).

 

Szóval ha már fotósnak vallod magad, akkor is mutathat pár új látószöget, adhat pár új gondolatot ez a könyv, de ha csak azt szeretnéd, hogy több like-ot kapjanak a fotóid meg több olyan kommentet, hogy „ez de szép”, akkor is érdemes megvenned.