Főkép

Lassan közeledik az év vége, és ideje összeállítani a 2020-as best of listákat. Nem tudom, ki hogy van vele, de idén ez nem annyira egyszerű, mint, mondjuk, tavaly, köszönhetően a globális járványnak, ami bizony alaposan felforgatta az életünket. Ennek dacára nincs okom panaszra, mert dolgozni otthonról is tudok, és a WOMEX sem maradt el, csak picit átalakult.

 

A hazai könyv- és képregénykiadás megérezte a korlátozásokat, miként koncertek terén sem tudok sok emlékezetes momentumról beszámolni. Ezt ellensúlyozandó azért a világzenét nézve nem búslakodom, mert rengeteg remek album jelent meg, és a kötelező karantén miatt végre jutott időm pár korábbi korong meghallgatására is.

 

Úgy vélem, a Nordic Notes/CPL Music csoportnak sincs oka panaszkodni, hiszen bővült a kínálatukba tartozó északi országok listája a balti államokkal, és idén kifejezetten jó lemezeket adtak ki. Ezek közül pár felkerült a WMCE éves listájára, ami jelzi a szakma, vagyis a kritikusok, rádiós műsorvezetők elismerését. Valamint elindult a német nyelvű Folk Galore magazin, ami elsősorban – de nem kizárólagosan, mert a népi kultúra is szóba kerül benne – a kiadókhoz tartozó előadókkal foglalkozik hatvan oldalon. Egyfajta különkiadásként, vagy ha úgy jobban hangzik, akkor év végi meglepetésként megjelent egy gyűjtemény, amire Christian Pliefke (kiadóvezető, szerkesztő, nyughatatlan lélek) a kedvenc dalait válogatta össze. Ebben az a „turpisság”, hogy nemcsak 2020-as felvételek szerepelnek rajta, hanem van pár régebbi is – viszont teljes mértékben egyetértek azzal, hogy a Puhti például kihagyhatatlan egy ilyen gyűjteményből.

 

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a lemezen hallható előadók, együttesek többségét ismerem, hiszen már írtam a lemezeikről, néhányat pedig élőben is láthattam. Ezért elsősorban arra biztatok mindenkit, hogy olvasás közben indítsa el az alábbi lejátszási listát, amelyen az összes szám hallható: https://open.spotify.com/playlist/40eOL72ItTjHZSxCsHzqTY

 

Természetesen igyekszem pár videót beilleszteni a szövegbe, mert biztosan vannak páran, akik igénylik a látványt a muzsika mellé.

 

 

Azt nem mondom, hogy a Folk Galore Highlights 2020 teljes képet ad észak világzenei életéről, de véleményem szerint minden fontosabb irányzat képviseli magát, és ezért tényleg hiánypótlónak és fontosnak tartom. Valamint egy remek kiindulópont azoknak, akik éppen eme gyűjtemény hatására kezdeményezik az alaposabb ismerkedést. Személy szerint azért vagyok hálás érte, mert így nem kell elővennem az összes albumot a nosztalgiázáshoz, emlékezéshez. Kis túlzással igazi slágergyűjteményről van szó, tele fülbemászó dallamokkal, egzotikus és ismerős számokkal (például Okra Playground – Kuun ajo). Van itt számi yoik, lett dobos/dudás és alpesi jódlikeverék, finn népzene elektronikával és harmonikával kiegészítve, szláv népzene, Meszecsinka, és a többi.

 

Számos kedvencem van a lemezen, ezért csak párat említek közülük.

Okra Playground: Kuun ajo (Chasing the Moon) – kristálytiszta női ének és autentikus hangszerek, valamint fülbemászó dallam – nagyjából így képzelem el a világzenei slágert.

Svjata Vatra: Shchedryk – az észt-ukrán formáció annak idején fellépett a második Budapest Ritmón, és tetszett a népzenét rockosító zenéjük. Ezt az ukrán dalt nagyon sokan feldolgozták már, többek között angolszász nyelvterületen is népszerű. Én a Trans-Siberian Orchestra első két albumának összevont kiadásán (Christmas eve and other stories/The Christmas attic) kedveltem meg, és az után bizony elsőre furcsának találtam ezt a feldolgozást, de végül megtetszett.

Meszecsinka: Nem hagyom – ez tavalyi lemez, viszont ezt tartom az általam eddig hallott legjobb anyaguknak. Ez a több mint hét perces szám megmutatja az együttes kísérletező oldalát, összetettségét és mágiáját, amivel elvarázsolják a hallgatót.

Puhti: Ei Maillä Ole Hätää – ez talán a legrégebbi felvétel, hiszen 2016-ban jelent meg a Komia című lemeze a duónak, amit nemes egyszerűséggel kikerülhetetlennek tartok, ha valaki a karéliai hatást keresi a finn világzenében. Bámulatos, amit Anne-Mari Kivimäki és Reetta-Kaisa Iles művel.

 

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Meszecsinka – Nem hagyom, Puhti – Ei Maillä Ole Hätää, Vilda – Utsjoki-disko

2020-ban megjelent album (Folk Galore)

Weboldal: https://folkgalore.de/

 

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Vilda – Utsjoki-disko
  2. Okra Playground – Kuun ajo (Chasing the Moon)
  3. Anne-Mari Kivimäki & Palomylly – Killiainen lemmenlintu
  4. Auli & Albin Paulus – Alermlied Huidirido
  5. Zari – Gulu Gulu
  6. Tautumeitas – Aiz azara
  7. Sen Svaja – Leno Mori
  8. Emmi Kujanpää – Celestia
  9. Lata Donga – Vysi Küceni
  10. Svjata Vatra – Shchedryk
  11. Vedan Kolod – Kaleda
  12. UDU – Eiliom susedom
  13. Stanislav Yudin and Asnate Rancane – Ja na torče
  14. Meszecsinka – Nem hagyom
  15. Puhti – Ei Maillä Ole Hätää
  16. Belonoga – Devilish Girl
  17. ZeMe – Saules Griezi (Aka Sidrabina Lietins Lija)
  18. Suistamon Sähkö – Silkkia Vaan