Főkép

Azt még nem tudtam eldönteni, hogy tényleg egyre népszerűbbé válik a torokéneklést és hagyományos mongol hangszereket is használó világzene, és egyre többen készítenek ilyen lemezeket, vagy csak én bukkanok a megszokottnál gyakrabban onnan származó együttesekre. Természetesen egy pillanatig sem tiltakozom ez ellen, hiszen jelenleg nagyon kedvelem az ilyen muzsikát, és akárcsak a cumbiánál, itt is ismeretlen fogalom a "túl sok".

 

A 2008-ban alakult Khusugtun kilóg az általam eddig hallott, hasonló stílusban játszó társulatok közül, mert ők nem használnak elektromos hangszereket, mi több, sem a rock, sem a metal nem szerepel a hatásokat bemutató listájukon. Ők inkább megmaradnak a hagyományoknál, nem ritka, hogy népdalokat adnak elő, és jellemző módon gyakran éppen az ilyen dalok adnak ihletet a saját kompozícióikhoz. Véleményük szerint „etnikai ballada” a saját stílusuk neve, és akárcsak a szülőföldjük füves pusztáin, ezekben a szerzeményekben is bőven van tér, nyugalom.

 

Ehhez képest részt vettek a 2015-ös Asia’s Got Talent versenyen, ami egyfajta tehetségkutató műsor (a magyar változat csak egy évadot élt meg), és meglepetésemre a második helyet szerezték meg az elég vegyes mezőnyben (az első helyet egy árnyékszínház csoport, a negyedikre pedig egy tinédzserekből álló rockformációt(?) szavaztak be a nézők). Azért ez nem semmi teljesítmény, a zsűrit és a nézőket gyakorlatilag elvarázsolták egzotikus, a természettel harmonikus kapcsolatot idéző/bemutató muzsikájukkal. Ettől kezdve aztán nem volt megállás, fesztiválok, koncertek világszerte – gyakorlatilag minden fellépésükön megismételték ezt a csodát, a zenéjük balzsamként ápolja a lelket. Valaki azt mondta róluk, hogy a zenéjük maga az utazás.

 

Egy biztos, valóban különleges, amit csinálnak, természetközeli, hipnotikus, törzsi – hosszasan sorolhatnám a rájuk érvényes jelzőket, helyette inkább mindenkit a cikkhez mellékelt klipek megtekintésére biztatok, mert ezt tényleg hallani kell. Zenéjüket az eddig elmondottakon kívül a hangszerelés határozza meg, mert olyan instrumentumokat használnak, amelyek egyáltalán nem jellemzőek a mongol (orosz, kínai) együttesekre. Gondolok itt a fém és a bambusz dorombokra, a mongol yatga zitherre (ami a kínai ku-cseng, guzheng rokona), különféle furulyákra, valamint a zenélő íjra – ezt az elfejtett hangszert egyébként ők hozták vissza a köztudatba. Közben természetesen nyitottak a világra, amit jól példáz a cselló időnkénti használata.

 

A legfontosabb azonban mindezeken túl szerintem a polifónia alkalmazása: ahogyan a többszólamú éneket megszólaltatják, beépítik a számokba, az valóban meseszerű. Nem mindig, csak amikor tényleg úgy vélik, hogy ez többet ad az adott kompozícióhoz, viszont akkor elképesztő a hatás (lásd első videó). Az együttesben mindenki profi muzsikus, közülük öten képesek torokéneklésre, egyedül azt sajnálom, hogy az egy szem hölgy (Amarbayasgalan Chovjoo) hangját szerfölött visszafogottan használják.

 

Azt gondolom, hogy amikor majd befejeződik a járvány és újra beindul a koncertélet, jó lenne a Huun-Huur-Tu mellett a fiatalabb muzsikusokból álló Khusugtunt is felléptetni nálunk. Összepasszítva egy európai turnéval, talán ez nem jelent megoldhatatlan feladatot.

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Khoyor Ntugiin Erkh, Chinggis Khaan

2020-ban megjelent album (Buda Musique)

Weboldal: https://www.facebook.com/khusugtunband

 

 

A zenekar tagjai:

Ariunbold Dashdorj – ének, khöömii, ikh khuur, gitár, tömör khuur

Batzorig Vaanchig – ének, khöömii, morin khuur, numan khuur, tömör khuur

Amarbayasgalan Chovjoo – ének, yatga zither, khulsan khuur

Chuluunbaatar Oyuungerel – ének, khöömii, morin khuur, tovshuur, numan khuur, tömör khuur

Ulambayar Khürelbaatar – ének, khöömii, tovshuur, dombra, cselló numan khuur, tömör khuur

Adiyaadorj Gombosüren – ének, khöömii, limbe, tsuurlutes, ütőhangszerek (djembe, shakers), numan khuur, tömör khuur

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Chinggis Khaan
  2. Jangar
  3. Tes Gol
  4. Arvan Khoyor Jil
  5. Khoyor Ntugiin Erkh
  6. Altain Chimeg
  7. Naadmyn Magtaal
  8. Khel Khuuryn Tsuurai
  9. Jaran Tsagaan Aduu
  10. Temee
  11. Altain Magtaal