Főkép

A mai napig kíváncsian veszem kézbe a különféle válogatáslemezeket, legyen szó újságmellékletről (pl. Songlines) vagy kiadói gyűjteményről. Ez annak köszönhető, hogy még mindig gyermeki örömmel várom a soron következő kellemes meglepetést, hűha élményt, a bizonyságot a világzene sokoldalúságára, változatosságára.

 

Az idei WOMEX ebből a szempontból sajnos elmaradt a várakozásomtól, no nem azért, mert egysíkúvá vált a világ, hanem mert a virtuális térben történt találkozás nem kedvezett a válogatások cseréjének. Önző okból pedig a spotify-listákról nem írok, pedig azok között is volt pár igényesen összeállított (pl. a skót).

 

A mostani gyűjtemény abból a szempontból formabontó, hogy nem egyetlen kiadó legjavát tartalmazza, hanem rögtön nyolc független kolumbiai kiadó szedte össze a közelmúlt újdonságait (mindenki három számot adott be a közösbe). A rend kedvéért íme a lista:

Palenque Records

In-correcto

Mambo Negro Records

Llorona Records

Galletas Calientes

Tambora Records

Sonidos Enraizados

Polen Records

 

Mivel kis kiadókról van szó, érthető módon mindegyik specializálódott, így valóban alkalmasak az ország egyes vidékeinek sokszínűségének bemutatására mind a zenék, mind a kulturális háttér tekintetében. Nekem látatlanban az volt az elképzelésem, hogy cumbiával és a karibi térség muzsikájával lehet keresnivalójuk, mert ezek iránt biztosan van érdeklődés. Ja és úgy sejtettem előzetesen, hogy a manapság divatos, cumbia-elektronika-rap sem hiányzik majd a kínálatból – és így is lett (Muere una Flor).

 

 

A két tucat nóta tényleg bemutatja azt a sokszínűséget, ami helyi szinten jellemzi Kolumbiát. Nekem legjobban a cumbiák jöttek be, ami alapnak számít arrafelé, és évek óta imádom. Ezek között van politikai mondanivalójú, mint például a „Joya”, amely a társadalmi vezetők és a környezetvédők meggyilkolásáról szól. A politikai szál más stílus képviselőinél is megvan, La Muchacha a rendőrállam ellen emeli fel a szavát a „La sentada” című dalban. De említhetem a „Cangrejeando en el Apocalipsis” című nótát a Sonora Mazuren csapattól, amiben a közelgő világvége/járvány hangulatát igyekeztek zenébe önteni.

 

A másik kedvencem a karibi vagy a másik óceán partjának muzsikáját bemutató Sonidos Enraizados kiadó három felvétele. Ezekben olyan ritmusokat prezentál az ütőhangszerekért felelős szekció, amiben egyszerre van jelen Afrika és Dél-Amerika. Mentesek az elektronikától, és cseppet sem érzem túlzásnak, ha valaki világzene helyett inkább népzeneként kategorizálja őket. Kicsit más, de hasonlóan erőteljes, régi gyökerekkel rendelkező együtteseket vonultat fel a Llorona Records. A Los Gaiteros de San Jacinto ritmusrészlege szintén kitesz magáért, míg az énekesek a klasszikus kérdez-válaszol módon haladnak előre. Marimbára építkezik az Agrupación Changó dala (Manglares, selva y río), és ebben is különböző kultúrák keverednek. Persze a latin muzsika sem hiányzik, köszönhetően a nemzetközileg is jegyzett La Mambanegra együttesnek, akik egy kis kubai lazasággal köszönnek be (videó a cikk végén).

 

Aki kíváncsi, honnan és hová tart a kolumbiai világzene manapság, annak ez a lemez ideális kiindulási pont lehet, lévén különféle stílusokat tartalmaz, amelyek között egyaránt megtalálhatóak évtizedek óta létező együttesek és a jövő reménységei.

 

 

Meghallgatásra ajánlott számok: Manglares, selva y río, La sentada,

2020-ban megjelent album (vegyes)

Weboldal: https://palenquerecords.bandcamp.com/album/colombian-music-powerhouses-vol-3

 

A lemezen elhangzó számok listája:

  1. Zelo Zelo - Abelardo Carbono - Palenque Records 03:17
  2. Muere una Flor - El Ultimo Meridian - Sello Incorrecto 03:19
  3. Confia en Mi - Las Hermanas - Mambo Negro Records 02:42
  4. Sutileza - Cerrero Feat Coladera - Llorona Records 03:40
  5. Sonidub - Coconutah Remix - Candeleros - Galletas Calientes 05:10
  6. Joya - Masilva - Tambora Records 05:01
  7. Deixa a Girar Girar - Cabruera - Polen Records 05:05
  8. El Ibuprofeno - Emilsen Pacheco - Sonidos Enraizados 04:27
  9. Manglares Selva y Rio - Agrupacion Chango - Llorona Records 04:39
  10. Yo Me Voy - Son Palenque - Indux Remix - Palenque records 02:58
  11. Duberman - Bandejas Espaciales - Mambo Negro Records 05:16
  12. Currulao Version - Dub Across Borders - Polen Records 05:17
  13. Cosa Buena - Caribombo - Galletas Calientes 03:00
  14. Mckyn Mangwana - Tribu Baharu - Tambora Records 06:02
  15. Cangrejeando en el Apocalipsis - Sonora Mazuren - Tambora Records 04:54
  16. La Promesa - Paito y los Gaiteros de Punta Brava - Sonidos Enraizados 05:05
  17. El Bambazu - Alfonso Cordoba el Brujo - Palenque Records 04:37
  18. La Sentada - La Muchacha - Sello Incorrecto 02:28
  19. Festival por Siempre - Son de la Provincia - Mambo Negro Records 04:14
  20. Fantasmagoria - Malefics- Galletas Calientes 03:31
  21. Oilo - La Mambanegra -Tambora Records 04:55
  22. Fuego - Maga Bo remix - Polen Records 04:20
  23. Herencia de Gaiteros- Gaiteros de San Jacinto - Llorona Records 04:42
  24. Llora el Agua - Perlas del Pacifico- Sonidos Enraizados 04:15